Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Fed Başkanı Jerome Powell, FOMC Toplantısı Öncesi Son Konuşmasını Yapacak

Fed Başkanı Jerome Powell, FOMC'nin 31 Ekim'de başlayacak 2 günlük toplantısı öncesindeki son konuşmasını 19 Ekim'de New York Ekonomi Kulübü'nde yapacak. Fed yetkilileri, toplantı öncesinde ekonomi veya politika görünümü hakkında yorum yapamayacaklar.

Yayın Tarihi: 13.10.2023 17:32
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Fed Başkanı Jerome Powell, FOMC Toplantısı Öncesi Son Konuşmasını Yapacak

Fed Başkanı Jerome Powell, FOMC'nin 31 Ekim'de başlayacak 2 günlük toplantısı öncesindeki son konuşmasını 19 Ekim'de New York Ekonomi Kulübü'nde yapacak.

Fed'in haftalık etkinlik programına göre Powell, New York Ekonomi Kulübü'nde öğle etkinliğinde konuşma yapacak ve bir moderatörün sorularını yanıtlayacak.

Fed yetkilileri, FOMC toplantıları başlamadan önceki ikinci Cumartesi gününden itibaren başlayarak toplantı bitimine kadar ekonomi veya politika görünümü hakkında kamuoyu önünde yorum yapamayacaklar.

Fed Toplantısı Ne Zaman?

2023 toplantı takvimine göre FED toplantısı 31 Ekim-1 Kasım 2023 tarihleri arasında yapılacak. Toplantının ardından FED Başkanı Powell eylül ayı FED faiz kararını duyuracak.

Fed Tutanaklarında Faiz Kararına İlişkin İşaret Geldi

Yetkililerin genel olarak para politikasının kısıtlayıcı duruşuyla komitenin hedeflerine ulaşmasına yönelik risklerin daha 'iki taraflı' hale geldiği görüşünde olduğu belirtilen tutanaklarda, ancak enflasyonun hala uzun vadeli hedefin oldukça üzerinde olması ve iş gücü piyasasının sıkı kalması nedeniyle yetkililerin çoğunun enflasyona yönelik yukarı yönlü riskler görmeye devam ettiği vurgulandı.

Tutanaklarda, 'Tüm yetkililer Komite enflasyonun sürdürülebilir şekilde hedefine doğru indiğinden emin olana kadar politikanın bir süre daha kısıtlayıcı kalması gerektiği konusunda hemfikirdi.' değerlendirmesinde bulunuldu.

Bankanın tutanaklarında, yetkililerin genel olarak aşırı sıkılaşma riskini yetersiz sıkılaşma riskine karşı dengelemenin öneminin vurgulandığı aktarıldı.

Powell Konuşmasında Hangi Mesajları Verecek?

Powell'ın yapacağı bu konuşmada aslında FED faiz kararına ilişkin herhangi bir açıklama yapması beklenmiyor. Ancak açıklanan son FED tutanaklarında zaten FED'in bundan sonraki para politikasında izleyecekleri yol haritası ortaya çıkmıştı. FED tutanaklarında enflasyonu dizginlemek için bir süre daha faiz artırımına devam edeceklerinin sinyali gelmişti. Son gelen Amerika enflasyon verileri de FED'in faiz politikasında artışa gideceği yöndeki en büyük gösterge olarak karşımıza çıkıyor.