Filistinli Avukat Sahar Francis'ten Çarpıcı Açıklamalar
Sahar Francis, Filistinli tutuklulara yönelik insan hakları ihlallerinin hukuken soykırım olarak değerlendirilebileceğini vurguladı. İstanbul'da bulunan Gazze Mahkemesi’nin oturumuna katılan Francis, İsrail'in Filistinli tutuklulara uyguladığı işkence ve kötü muamelelerin uluslararası hukuka aykırı olduğunu ifade etti.
İşkence ve İnsan Hakları İhlalleri
Francis, "İsrail'in işlediği suçlar hukuken soykırım kapsamına giriyor çünkü işkence bu koşullarda soykırım eylemi sayılıyor. Bu tür muameleler ayrıca savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar olarak kabul ediliyor," dedi. Ayrıca, Filistinli insan hakları örgütlerinin, işkence ve kötü muameleyi belgeleyen çok sayıda delil topladığını belirtti.
Uluslararası Hesap Verebilirlik ve İkili Standartlar
Francis, "İsrail'in hesap vermemesi, uluslararası sistemdeki çifte standartları gözler önüne seriyor. Diğer ülkelerde işkenceden sorumlu olanlar hemen yargı önüne çıkarılırken, İsrail bu süreçten muaf tutuluyor," şeklinde konuştu.
Uluslararası İş Birliği Çağrısı
Francis, uluslararası toplumun, işkence suçlularının peşine düşmesini ve bu bağlamda Fransa, Almanya gibi ülkelerin gerekli adımları atmasını istedi. "Bu ülkeler, uluslararası düzeyde suçluları yargıladıkları gibi, Filistinli tutuklulara işkence eden kişileri de yargılamalı," dedi.
Gazze Mahkemesi’nin Önemi
Gazze Mahkemesi’nin, İsrail’in yargılanması açısından önemli bir işlev üstleneceğini belirten Francis, "Bu mahkemeden çıkan mesajlar, hukuki sürecin güçlenmesine katkı sağlayacaktır," ifadelerini kullandı. Francis, bu tür uluslararası desteklerin Filistinlilere yardım edeceğine inandığını vurguladı.
Son olarak, uluslararası insan hakları kuruluşlarının ve BM organlarının, Filistinli tutuklulara karşı işlenen suçlar hakkında duyarlılığını artırması gerektiğini belirtti: "Bu süreçte tanıklık edenlerin delilleri çok önemli. Gazze Mahkemesi'nin rolü, uluslararası hukuk bağlamında oldukça kritik."
Gazze Mahkemesinin nihai oturumu için İstanbul'a gelen Filistinli insan hakları avukatı ve Addameer (Vicdan) Derneği Genel Müdürü Sahar Francis, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.