Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Fosil Enerjide Sonun Başlangıcı

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, yenilenebilir enerji üretiminin hızlanması ile fosil enerjiye olan talebin bu on yılın sonuna varmadan azalacağını söyledi. Birol 2030’a varmadan petrol, gaz ve kömüre olan talebin limit noktasına çıkacağın ve bundan sonra düşüş yaşanacağını söyledi. Birol fosil enerjiye olan talebin yakın bir gelecekte azalacak olmasının nedeni olarak ise solar ve rüzgar enerjileri gibi yenilenebilir enerjiler alanından yaşanan hızlı gelişmeleri gösterdi.

Yayın Tarihi: 15.09.2023 00:41
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Fosil Enerjide Sonun Başlangıcı

Fosil enerjide sonun başlangıcı

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, yenilenebilir enerji üretiminin hızlanması ile fosil enerjiye olan talebin bu on yılın sonuna varmadan azalacağını söyledi.

Karar

IEA Başkanı Fatih Erol Financial Times gazetesine yaptığı açıklamada fosil enerji çağının çok yakında son bulacağını söyledi. Birol 2030’a varmadan petrol, gaz ve kömüre olan talebin limit noktasına çıkacağın ve bundan sonra düşüş yaşanacağını söyledi.

Bu tespitler IEA’nın gelecek yıl yayımlanacak 2023 yıllık raporuna dayanıyor.

Birol yaptığı açıklamada ‘’Fosil enerji çağında sonun başlangıcını yaşıyoruz. Gelecek çağa hazırlıklı olmamız gerekir’’ dedi.

Birol fosil enerjiye olan talebin yakın bir gelecekte azalacak olmasının nedeni olarak ise solar ve rüzgar enerjileri gibi yenilenebilir enerjiler alanından yaşanan hızlı gelişmeleri gösterdi.

Elektrikli araçlara yönelik talebin de dönüşümde etkili olduğuna dikkat çeken Birol tarih bir dönüşüm noktası nitelendirmesinde bulundu.

Tahminleri Yenilediler

IEA geçtiğimiz yıl yayımladığı raporda dönüşümün tarihini 2030 olarak açıklamıştı. Ancak son 12 ayda global düzeyde olağanüstü yenilenebilir enerji yatırımları dolayısıyla tahminler yenilenerek 2030 öncesine dönüştürüldü.

Birol yenilenebilir enerjiler konusunda en etkin rolü Çin’in oynadığına dikkat çekiyor.

Geçtiğimiz on yılda dünyadaki doğal gaz talebindeki artışların üçte birinin ve petrol talebindeki artışların üçte ikisinin Çin tarafında gerçekleştiğini söyleyen Birol ‘’Bu yakında değişecek. Çin’de solar, rüzgar ve atom enerjilerindeki artış, kömür enerjisindeki artışı geçecek’’ dedi.

IEA verilerine göre Çin dünyanın en çok karbon gazı salınım yapan ülkesi ancak Çin yenilenebilir enerji üretiminde de dünyadaki öncü ülke.

Fosil Enerjiye Yatırımlar Tehlikede

Fatih Birol ayrıca fosil enerjiye yönelik yatırımların stranded assets (ticari değerini kaybetme) tehdidi altında olduğuna dikkat çekti.

Birol fosil enerjiye yapılacak yatırımların sadece klima riskleri değil ağır finansal riskler de taşıyacağını söyledi.

OPEC'in Eleştirisi

Petrol üreticisi grup OPEC, Uluslararası Enerji Ajansı'nın fosil yakıtlara olan talebin on yıl sonundan önce zirveye ulaşacağı tahminini eleştirerek bu öngörünün riskli ve pratik olmayan olduğunu belirtti.

OPEC, UEA Başkanı Birol’un tahminine yönelik itirazlarını özetleyen bir bildiri yayımladı. Potansiyel olarak enerji kaosuna yol açacaklarını belirtti.

OPEC daha önce UEA'yı sanayi yatırımlarını baltalama konusunda uyarırken, UEA Başkanı Birol ise yeni büyük ölçekli fosil yakıt projelerinin büyük iklim ve finansal risklerle ilişkili olduğunu söyledi.