Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Gazze'de Su Krizi: Siviller Hayatta Kalmak İçin Mücadele Ediyor

İsrail'in yoğun bombardımana tuttuğu Gazze'de siviller, hayatta kalmak için sadece bombalarla değil açlık ve susuzlukla da savaşıyor. Hastanelerde ise binlerce hasta, yakıt tedarikinin yetersizliğinden dolayı ölüm riskiyle karşı karşıya. Birleşmiş Milletler (BM) Acil Yardım Direktörü Martin Griffiths, Gazzedeki 2 milyondan fazla kişi için günde 100 kamyonun ancak yeterli olabileceğini söylemişti. Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam, İsrail'in Gazze'ye su, gıda ve yakıt girişini engellemesinden bu yana bölgeye normal zamanda gönderilen gıdanın yalnızca yüzde 2'sinin girdiğini belirterek, İsrail'in açlığı bir silah olarak kullandığını vurguladı.

Yayın Tarihi: 27.10.2023 12:58
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Gazze'de Su Krizi: Siviller Hayatta Kalmak İçin Mücadele Ediyor

İsrail'in yoğun bombardımana tuttuğu Gazze'de siviller, hayatta kalmak için sadece bombalarla değil açlık ve susuzlukla da savaşıyor.

Hastanelerde ise binlerce hasta, yakıt tedarikinin yetersizliğinden dolayı ölüm riskiyle karşı karşıya.

CNN International'a konuşan bir Gazzeli, su krizine ilişkin felaket nitelendirmesi yaparak, 'Kıyafetlerimizi yıkamıyoruz. Her bir damlayı biriktiriyoruz' dedi.

Bölgenin İsrail tarafından tam ablukaya alınmasıyla birlikte hayati ihtiyaçlar olan gıda ve temiz suya erişim sağlanamıyor.

Birleşmiş Milletler (BM) Acil Yardım Direktörü Martin Griffiths, Gazzedeki 2 milyondan fazla kişi için günde 100 kamyonun ancak yeterli olabileceğini söylemişti.

CNN International'a konuşan Mohammad Al Shanti adlı bir Gazzeli sivil, elinde plastik şişelerle neredeyse 6 buçuk kilometre yol kat ettiğini söylüyor. Bu su ise sadece ailesinin en temel ihtiyacını karşılamaya yetiyor.

BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA), Gazze Şeridi'nin güneyinde bir su boru hattının yalnızca üç saat boyunca açık kaldığını açıklamış, bu miktarın yetersiz olduğunu vurgulamıştı.

Bölgede su sistemi çökerken, Gazzelilerin kirli veya tuzlu su içmeye mecbur kaldıkları aktarılıyor. Bu durum ise sağlık krizi endişelerine ve insanların dehidrasyon sebebiyle hayatını kaybedebileceği endişesine yol açıyor.

Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam, İsrail'in Gazze'ye su, gıda ve yakıt girişini engellemesinden bu yana bölgeye normal zamanda gönderilen gıdanın yalnızca yüzde 2'sinin girdiğini belirterek, İsrail'in açlığı bir silah olarak kullandığını vurguladı.

Oxfam'ın Orta Doğu Bölge Direktörü Sally Abi Khalil şu açıklamaları yaptı: 'İnsanlık nerede? Milyonlarca sivil, dünyanın gözü önünde topluca cezalandırılıyor. Açlığı savaş silahı olarak kullanmanın hiçbir açıklaması olamaz. Dünya liderleri yaşananları oturup izlemeye devam edemez. Harekete geçmek zorundalar ve hemen şu an harekete geçmek zorundalar. Durum her geçen gün kötüye gidiyor. Çocuklar, sürekli yapılan bombardımanlar nedeniyle ağır travma yaşıyor, içtikleri su kirli ya da karneyle veriliyor. Çok geçmeden aileleri onları besleyemeyebilir. Gazzelilerin daha ne kadar dayanması bekleniyor?'

Suyun içilebilir hale getirilmesi de bir yandan yakıta bağlı. Ancak Gazzeye tankerler ile gönderilen yakıtların birkaç gün içinde tükenebileceği dile getiriliyor.