Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Geven Otunun Gençlik Etkisi: Astragalus

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, geven otunun sağlık alanında birçok faydasının olduğunu açıkladı. Geven otu, bağışıklık sistemi güçlendirmesi, antioksidan özellikleri ve kalp sağlığını desteklemesiyle bilinir.

Yayın Tarihi: 13.10.2023 20:36
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Geven Otunun Gençlik Etkisi: Astragalus

Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut: Geven Otunun Sağlığa Faydaları

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, halk arasında geven otu olarak bilinen Astragalus'un sağlığa faydalarını açıkladı. Geven otunun kullanımına dair ilk bulguların milat öncesi 1. yüzyıla dayanan bazı yazılı kaynaklar olduğunu hatırlatan Karabulut, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinden, çeşitli enfeksiyonlarda kullanılan bu bitkinin sağlık alanında birçok faydasının bulunduğunu söyledi.

Geven Otunun Özellikleri

Geven otu, baklagiller familyasından gelir. Yetiştiği bölgelere göre yapısal anlamda değişim gösteren geven otu, Çin'de yetiştiğinden Çin geveni olarak adlandırılır. Bitkisel tıpta alternatif olarak tercih edilmeye başlayan geven otu, koyu kahverengi renginde bir köke sahiptir.

Geven Otunun Türleri

Dünyada yaklaşık 3 bin tür geven otu bulunmaktadır. Türkiye'de ise 415 türü bulunmaktadır. Geven, bol topraklı düzlüklerden yamaçlara kadar her yerde yetişebilen bir bitkidir.

Astragalus Bitkisinin Faydaları

Astragalus bitkisi, bağışıklık sistemi, metabolik fonksiyonlar ve solunum fonksiyonlarını güçlendirmesi nedeniyle önemli bir bitkidir. Ayrıca astragalus, oksidatif stresle ilişkili hastalık modellerinde kalp, beyin, böbrek, bağırsak, karaciğer ve akciğer hasarına karşı koruma sağlar. Astragalus aynı zamanda enerji seviyelerini artırır, antioksidan özelliklere sahiptir ve kan şekerini düzenleyebilir. Kalp sağlığını destekler ve kardiyovasküler sağlığı artırır.

Geven Otunun Kullanımı

Geven otunun genellikle kökleri kullanılır. Kökleri kaynatılarak içilebilir veya çiğ olarak tüketilebilir. Ancak otoimmün hastalıkları olan kişilerde ve hamile/emziren bayanlarda kullanımı önerilmemektedir. Kullanım sırasında olumsuz etkiler görülürse hekime danışılmalıdır.