
Giresun'da Kadınlar Kilim Dokuyarak Aile Ekonomilerine Destek Oluyor
Giresun'un Keşap ilçesindeki bir atölye, buradaki kadınların yöreye özgü kilimleri dokuyarak aile bütçelerine katkıda bulunmalarını sağlıyor. Bu atölye, yaklaşık 21 yıldır faaliyet gösteriyor.
Atölyenin Amacı ve Katılım
Keşap Mehmet Akif Ersoy Halk Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı Figen Paltun, atölyenin 2004 yılında Keşap Kaymakamlığı tarafından kurulduğunu belirterek, "Atölye, kadınların meslek edinmeleri ve aile ekonomilerine katkı sağlamalarını hedefliyor. Şimdiye kadar yaklaşık 500 kişi kurslara katıldı," dedi.
Tanıtım Çalışmaları
Paltun, atölyenin tanıtımı için çeşitli çalışmalar yaptıklarını, bu doğrultuda her yıl alan çalışmaları gerçekleştirdiklerini ifade etti. "Kapı kapı dolaşarak vatandaşlarımıza kurs hakkında bilgi veriyoruz. Katılmak isteyenler kayıt yaptırıyor ve eğitim alıyorlar. Dokudukları kilimler tamamen onlara ait oluyor," diye ekledi.
Kilim Sanatının Geleceği
Bu dönem atölyedeki kursiyer sayısının 15 olduğunu dile getiren Paltun, "Yöreye özgü kilim sanatı burada yaşatılmakta ve kadınlar elde ettikleri geliri aile bütçelerine katkı olarak kullanmaktadırlar," dedi.
Usta Öğretici ve Kursiyerlerin Görüşleri
Usta öğretici Gülçin Çakır, Keşap kiliminin zengin bir tarihe sahip olduğunu vurguladı. "Hem kendi motiflerimizi hem de Anadolu ve Selçuklu motiflerini kullanıyoruz. İlk dokuma işlemi Karabulduk yöresinde başladı. 'Aynalı' ve 'Göbekli' motiflerimizi yaşatmaya çalışıyoruz," ifadelerini kullandı.
Kursiyer Fatma Tekin ise yaklaşık 10 yıldır bu alanda çalıştığını belirterek, "Burada tezgahlarda kilim dokuyarak ve satarak ev ekonomisine katkıda bulunuyoruz. Yurt dışından siparişler alıyoruz," dedi.
Giresun'un Keşap ilçesindeki atölyede 21 yıldır yöreye özgü kilim dokuyan kadınlar, aile ekonomilerine destek oluyor.
Giresun'un Keşap ilçesindeki atölyede 21 yıldır yöreye özgü kilim dokuyan kadınlar, aile ekonomilerine destek oluyor.