Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Hamas'ın İsrail Saldırısı Nasıl Gerçekleşti?

Hamas'ın İsrail'e düzenlediği saldırının nasıl gerçekleştiği ortaya çıktı. Hamas güçleri, İsrail sınırından sızmaya başlayarak binlerce kişiyi İsrail'in güneyine gönderdi. Saldırıyı planlayan Hamas üyeleri, Gazze'nin tünellerinde kablolu telefonlarla iletişim kurarak gizlilik sağladı. İsrail Savunma Kuvvetleri, bu tünellere 'Gazze metrosu' adını veriyor.

Yayın Tarihi: 25.10.2023 14:15
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Hamas'ın İsrail Saldırısı Nasıl Gerçekleşti?

7 Ekim sabahı Hamas güçleri yerel saatle 06.00 civarında İsrail sınırından hem karadan hem de havadan sızmaya başladı.

Kısa süre içerisinde binlerce kişi İsrail'in güneyini adeta işgal etti. 20 dakikada İsrail topraklarına 5000 füze fırlattığını belirten Hamas, çok sayıda İsrailli asker ve sivili esir aldı.

'SALDIRI SAATİ GİZLİ TUTULDU'

Hamas'ın gizli saldırıyı nasıl planladığı ise ilk olarak Rus televizyonunda 'kısmi' olarak netlik kazandı. Rusya'nın devlet kanalı RT Arabic'e konuşan üst düzey Hamas yetkilisi Ali Baraka, konuyla ilgili 'Hamas'ın Gazze'yi yönetmeye çalıştığını göstermek istedik. İsrail'e 2.5 milyon insanla uğraştığımızı düşündürttük. Bu süreçte Hamas büyük bir saldırıya hazırlanıyordu. Saldırı saati tamamen gizli tutuldu, sadece en üst düzey isimler zamanlamayı biliyordu. Hamas son yıllarda 'Rasyonel' bir mantıkla ilerledi. Herhangi bir savaşa girmedik' dedi.

ABD İSTİHBARAT AJANLARI KONUŞTU

CNN'e açıklamalarda bulunan ve isimlerinin gizli kalmasını isteyen iki ABD ajanı, Hamas'ın 'ölümcül sürprizi' nasıl planladığını aktardı. Gazze'nin altındaki kilometrelerce uzunluktaki tüneller sayesinde İsrail ve ABD istihbaratının gelişmelerden haberdar olmadığını belirten yetkililer, Hamas'ın saldırıyı bu tünellere kurduğu kablolu telefonlarla hayata geçirdiğini bildirdi.

'GAZZE METROSU'

İsrail Savunma Kuvvetleri, Hamas'ın son on beş yılda inşa ettiği tünellere Gazze metrosu adını veriyor. Tüneller, roketleri ve mühimmat depolarını saklamak ve aynı zamanda Hamas üyelerinin fark edilmeden hareket edebilmesi için bir yol sağlıyor. 2.3 milyon Filistinlinin yaşadığı Gazze'nin altı adeta bir yer altı şehri gibi. Yoğun tünel ağı Mısır'dan İsrail'e uzanırken bu tünellerde Hamas kuvvetleri silah, operasyon ve lojistik faaliyetlerini yapıyor.