Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Hamas'ın Ukrayna Savaşı Taktikleri İsrail'i Şaşırtıyor

Hamas'ın Ukrayna savaşı taktiklerini kullanması İsrail'i şaşırtıyor. İnsansız hava araçlarıyla gerçekleştirdiği saldırılarla İsrail askerlerini hedef alan Hamas, Ukrayna'da kullanılan taktikleri benimsiyor. Rusya'nın Ukrayna işgalinde İHA'ların rolü de göz önüne alındığında, insansız hava araçlarının savaşlardaki etkisi açıkça görülüyor. İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları ise binlerce sivilin ölümüne yol açıyor.

Yayın Tarihi: 03.11.2023 13:26
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Hamas'ın Ukrayna Savaşı Taktikleri İsrail'i Şaşırtıyor

'İsrail'in 11 Eylül'ü' olarak anılan saldırıların üzerinden haftalar geçti.

Hamas'ın Aksa Tufanı Operasyonu sonrası Gazze'yi abluka altına alan İsrail binlerce sivilin ölümüne neden olan saldırılarını sürdürüyor. Hamas'ın silahlı kanadı Kassam Tugayları ise Ukrayna savaşını andıran taktikler ile İsrail güçlerini hedef alıyor. Hamas'ın yayınladığı görüntüleri mercek altına alan İngiliz Telegraph gazetesi 'Hamas, Gazze'de İsrail askerlerini pusuya düşürmek için Ukrayna savaş taktiklerini kullanıyor' başlıklı bir analiz yayınladı.

İngiliz gazete 'İnsansız hava aracından atılan bombanın tüyler ürpertici görüntüleri, Hamas'ın Ukrayna savaşında yaygın olarak kullanılan taktikleri benimsediğini gösteriyor' yorumunda bulundu. Hamas'ın yayınladığı son görüntülerde İHA'lardan atılan bombalar ile dinlenen İsrail askerlerine sürpriz bir saldırı gerçekleştirdiği görülüyor.

Rusya'nın Ukrayna İşgalinde İnsansız Hava Araçlarının Rolü

Neredeyse üçüncü yılına girmek üzere olan Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde Kiev, savaşın henüz başında insansız hava araçlarıyla (İHA) Rus ordusuna cehennemi yaşattı. İşgalciler, Kiev'i ele geçirip hükümeti düşürmek isterken bu İHA'lar kilometrelerce uzunluktaki Rus konvoylarını kolaylıkla vurdu. Rus ordusu çatışmaların başında İkinci Dünya Savaşı'ndan kalma klasik taktikleri izledi. Bu taktikler kapsamında sayısız tank açık arazide hedefleri vuracaktı ancak İHA'lar buna müsade etmedi. Rus ordusu İHA'ların cephe hattındaki başarısını gördükten sonra hem kendi İHA'larını cephe hattına sürdü, hem de İran'dan kamikaze droneları sipariş etti. Moskova şimdilerde neredeyse bütün ağır saldırılarını bu intihar İHA'ları üzerinden yürütüyor.

Hamas'ın İsrail'e Karşı Kullandığı Taktikler

Hamas'ın bu stratejisi aslında ilk olarak Aksa Tufanı operasyonunun ilk günü kullanıldı. İsrail'in sınırdaki gözetleme kulelerine yapılan bombardıman sonrası karadan saldırı başladı. Askeri uzmanlar ise Orta Doğu'da devam eden savaştaki İHA'ların Ukrayna'da kullanılanların sayısına yaklaşamayacağını söylüyor.

Tel Aviv'deki Ulusal Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü'nde (INSS) insansız hava aracı teknolojisi uzmanı Liran Antebi, Deutsche Welle'ye Hamas insansız hava araçlarının beklenmedik ve karmaşık kullanımı karşısında şaşırdığını söyledi ve ekledi: 'Bu, teknolojik açıdan oldukça ilkel olsalar bile, karmaşık bir görevde daha önce kabul ettiğimizden çok daha ölümcül olabileceklerini kanıtlıyor'.

İsrail'in Gazze Saldırıları

Filistinli yetkililer, İsrail saldırılarının 9 bin 61 kişinin yaşamını yitirmesine neden olduğunu açıkladı. Savaşın yirmi yedinci gününde verilen bilgiye göre, kayıpların 3 bin 760'u çocuk, 2 bin 326'sı kadın. Geçen hafta karadan işgali başlatan İsrail ordusu, 7 Ekim'den bu yana 2,3 milyon insanın sıkışıp kaldığı Gazze Şeridi'ni aralıksız bombalıyor.