
KKKA Virüsüne Dikkat!
Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. İlhan Çetin, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) virüsünün yayılma dönemine dikkat çekerek, mayıs ve ağustos ayları arasında bu virüsü taşıyan kenelerin daha aktif hale geldiğini belirtti.
Kene Popülasyonu ve Risk Grupları
Çetin, nisan ayında kenelerin doğada görünmeye başladığını ve bu süreçte vakaların artmaya başladığını ifade etti. Kelkit Vadisi'nde bulunan Sivas, Tokat, Amasya, Erzincan ve Yozgat gibi illerin KKKA riski taşıyan bölgeler olduğuna dikkat çekti.
Özellikle çiftçiler ve hayvancılıkla ilgilenen kişilerin bu konuda daha fazla dikkatli olmalarını gerektiğini belirten Çetin, doğadan döndüklerinde vücutlarını kontrol etmeleri gerektiğini vurguladı.
İlaçlama ve Vaka Artışı
Kenelerin bulunabileceği piknik ve mesire alanlarında ilaçlama yapılmasının önemine değinen Çetin, Sivas ve çevresinde nisan ayının ortasından itibaren KKKA vakalarının görülmeye başlandığını söyledi. Temmuz ve ağustos aylarının bu hastalıkta en yoğun dönemler olduğunu kaydederek, "Bu aylarda hastanelere gelen vaka sayılarında ciddi bir artış görüyoruz," dedi.
Aşı Geliştirme Çalışmaları
KKKA'ya karşı aşı çalışmaları hakkında da bilgi veren Çetin, bu çalışmaların son 7-8 yıldır sürdüğünü, iki aşı geliştirildiğini ancak etkinliklerinin düşük olduğunu belirtti. Şu anda daha etkili bir aşı geliştirme çalışmasının birkaç merkezde devam ettiğini ifade etti.
Çetin, uluslararası konsorsiyumların ilaç ve aşı geliştirme çalışmaları ile KKKA virüsüne karşı ciddi önlemler alınmasını amaçladıklarını belirterek, "Aşı ile KKKA'ya yakalanma riskini en aza indirebiliriz," şeklinde konuştu.
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Çetin, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığını bulaştıran kenelerin mayıs ve ağustos arasında daha aktif olduğunu belirterek uyarılarda bulundu.