
Helal Tüketim ve Ekonomik Kültür
Hairol Ariffein Sahari, Malezya Yatırım, Ticaret ve Sanayi Bakanlığına bağlı Halal Development Corporationın CEO'su, insanların artık helal yönünde ilerlediğini vurguluyor. Sahari, "Helal, sadece dini bir mesele olmaktan çıkıp, kültürel bir yaşam tarzı haline geldi. İnsanlar, helali özellikle gıda kalitesi ve güvenliği açısından talep ediyorlar," dedi.
Uluslararası Helal Fuarı ve Talep Artışı
Her yıl Malezya Dış Ticareti Geliştirme Merkezi (MATRADE) tarafından düzenlenen Malezya Uluslararası Helal Fuarı (MIHAS), 45 bin ziyaretçi, 2 bin 400 stant ve 80 ülkeden alıcıyı ağırlıyor. Bu yıl "Helal Mükemmelliğin Zirvesi" temasıyla gerçekleştirilen fuarın önemi daha da artıyor.
Küresel Helal Ekonomisi
Sahari, küresel helal ekonomisinin 2020 yılında yaklaşık 3 trilyon dolara ulaştığını belirtirken, 2030 yılına kadar bu rakamın 5 trilyon dolara çıkacağı tahmininde bulundu. Ancak helal pazarındaki talebi karşılamak için tedarik zincirinde bazı zorluklar yaşandığını ifade etti. Sahari, "Tedarik, bu pazarın sadece yüzde 20'sini oluşturuyor, bu da büyük bir arz-talep açığına yol açıyor," dedi.
Helal Diplomasisi ve İşbirliği
Malezya hükümeti, bu durumu aşmak için 'helal diplomasisi' adı altında stratejik bir girişim başlattı. Sahari, bu girişimin amaçlarının, helal konseptini uluslararası boyutta yaymak ve ülkeler arası ekonomik faydaları artırmak olduğunu belirtti. "Daha fazla ülke helal ekonomisine katılmak istiyor," diyen Sahari, 48 ülkeden 92 sertifikasyon kuruluşunun helal sertifikalarını kabul ettiğini vurguladı.
Gelecek Vizyonu
Sahari, yapılan resmi ziyaretlerde hem Müslüman hem de gayrimüslim ülkelerin liderlerinin Malezya hükümetinden destek talep ettiğini belirtti. İnsanların helali, dini boyuttan çıkararak bir kültür ve yaşam tarzı olarak benimsediklerini ifade ederek, gıda kalitesine ve güvenliğine vurgu yaptı. Veriler, helal ürünlere olan talebin hızla arttığını gösteriyor ve bunun gelecekte daha fazla ülkenin helal ekonomisine katılmasına önayak olacağını belirtti.
Malezya Uluslararası Ticaret ve Sanayi Bakanlığına bağlı Malezya Dış Ticareti Geliştirme Merkezi (MATRADE) koordinasyonunda her yıl gerçekleştirilen Malezya Uluslararası Helal Fuarı (MIHAS), bu yıl "Helal Mükemmelliğin Zirvesi" temasıyla düzenlenirken, 45 bin ziyaretçi, 2 bin 400 stant ve 80 ülkeden alıcıyı ağırlıyor. Malezya Yatırım, Ticaret ve Sanayi Bakanlığına bağlı Halal Development Corporation (HDC) Üst Yöneticisi (CEO) Hairol Ariffein Sahari, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.