Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Hindistan-Orta Doğu-Avrupa Ekonomik Koridoru: Yeni Bir Ticaret Rotası

Hindistan-Orta Doğu-Avrupa Ekonomik Koridoru, Hindistan'ı Orta Doğu ve Avrupa'ya bağlayacak yeni bir ticaret rotası olarak önem kazanmaktadır. Koridorun kurulması için 7 ülke ve Avrupa Birliği arasında Mutabakat Zaptı imzalanmıştır.

Yayın Tarihi: 10.09.2023 10:21
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Hindistan-Orta Doğu-Avrupa Ekonomik Koridoru: Yeni Bir Ticaret Rotası

Hindistan-Orta Doğu-Avrupa Ekonomik Koridoru'nun Kurulması

Hindistan-Orta Doğu-Avrupa Ekonomik Koridoru'nun kurulmasına yönelik 7 ülke ve Avrupa Birliği (AB) arasında Mutabakat Zaptı (MoU) imzalandı. Hindistan'ın ev sahipliğinde düzenlenen G20 Liderler Zirvesi'nde tanıtılan koridor, Hindistan'ı Orta Doğu ve Avrupa'ya bağlayacak çok uluslu bir demir yolu ve denizcilik projesidir.

Koridorun Özellikleri

Hindistan-Orta Doğu-Avrupa Ekonomik Koridoru, Hindistan'ı Batı Asya/Orta Doğu'ya bağlayan Doğu koridoru ve Batı Asya/Orta Doğu'yu Avrupa'ya bağlayan Kuzey koridoru olmak üzere iki ayrı koridordan oluşmaktadır. Koridor, Hindistan'dan Birleşik Arap Emirlikleri'ne uzanacak ve ardından Suudi Arabistan, Ürdün ve İsrail'i geçerek Avrupa'ya bağlanacaktır. Ayrıca, İsrail ve Yunanistan limanları üzerinden Avrupa'ya daha hızlı gönderim imkanı sağlayacaktır.

Projenin Önemi

Hindistan-Orta Doğu-Avrupa Ekonomik Koridoru, Çin'in bölgedeki ekonomik hedeflerine meydan okuma olarak değerlendirilmektedir. ABD ve AB'nin desteğiyle oluşturulan koridor, Hindistan'ı Orta Doğu ve Akdeniz'e bağlayacak yeni bir ticaret rotası olarak önem kazanmaktadır. Ayrıca, koridorun enerji nakil altyapısını geliştirmesi ve ticareti artırması beklenmektedir.