Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Hollanda'da Devlet Sırlarını Sızdırdığı Şüphesiyle Gözaltına Alınan 2 Kamu Çalışanı

Hollanda Savcılığı, biri Güvenlik ve Terörle Mücadele Kurumu (NCTV) çalışanı diğeri polis olmak üzere iki kamu çalışanının, 'devlet sırlarını sızdırdığı' şüphesiyle gözaltına alındığını açıkladı.

Yayın Tarihi: 01.11.2023 22:50
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Hollanda'da Devlet Sırlarını Sızdırdığı Şüphesiyle Gözaltına Alınan 2 Kamu Çalışanı

İki kamu çalışanı, 'devlet sırlarını sızdırdığı' şüphesiyle gözaltına alındı

Hollanda Savcılığı, biri Güvenlik ve Terörle Mücadele Kurumu (NCTV) çalışanı diğeri polis olmak üzere iki kamu çalışanının, 'devlet sırlarını sızdırdığı' şüphesiyle gözaltına alındığını açıkladı. Savcılıktan yapılan yazılı açıklamada, 64 yaşında bir erkek ve 35 yaşında bir kadının, 26 Ekim 2023'te devlet sırrı niteliğindeki bilgileri bulundurma ve ifşa etme şüphesiyle gözaltına alındığı belirtildi.

Birçok Yerde Aramalar Yapıldı

Açıklamada, mahkeme kararıyla haklarında 14 gün gözaltı kararı bulunan ve bir dizi kısıtlama getirilen şüphelilerin sadece avukatlarıyla görüşmelerine izin verildiği vurgulandı. Soruşturmanın güvenliği açısından bu aşamada daha fazla bilgi verilmeyeceği ifade edilen açıklamada, soruşturma kapsamında birçok yerde aramalar yapıldığı bildirildi.

Bilgilerin Fas'a Sızdırıldığından Şüpheleniliyor

AD gazetesinin 'Terörle mücadele kurumunda çalışan çevirmen ve analistin devlet sırlarını Fas'a sızdırdığından şüpheleniliyor' başlıklı haberinde, söz konusu şüphelilerin Fas hükümetine bilgi aktardıklarından şüphelenildiği iddiasına yer verildi.

Tutuklama ile İlgili Polis Açıklaması

Tutuklama ile ilgili yapılan polis açıklamasında, kişilerden 64 yaşındaki erkeğin Ulusal Terörle Mücadele ve Güvenlik Koordinatörlüğü’nde (NCTV) çalıştığı belirtildi. Tutuklanan ikinci kişinin ise daha önce NCTV’de görev yapmış olan ve şu an Ulusal Polisin Bölgesel Biriminde görevli 35 yaşında bir kadın olduğu belirtildi. Yapılan açıklamada iki kişinin geçtiğimiz hafta Perşembe günü gözaltına alındığı aktarıldı ancak hangi bilgilerin sızdırıldığı hakkında bilgi verilmedi. Şüpheliler dün öğleden sonra mahkemeye çıkarıldı. Hakim, şimdilik her iki kişinin tutukluluk süresinin 14 gün uzatılmasına karar verdi. Zanlıların sadece avukatı ile görüşmesine izin verilmekte. Savcılıktan konu ile ilgili yapılan açıklamada Rijksrecherche'nin soruşturmasının tüm hızıyla devam ettiği ve farklı adreslerde arama yapıldığı kaydedildi.

Hassas Bilgilere Erişimi Vardı

Kamu yayıncısı NOS, sağlam kaynaklara dayandırarak verdiği haberinde, gözaltına alınan 64 yaşındaki, Fas kökenli adamın Rotterdam’dan olduğunu ve NCTV’de hem mütercim tercüman hem de analist olarak görev yaptığını yazdı. Kaynaklara göre adam hakkında uzun süredir Fas’a bilgi sızdırdığına dair şüpheler bulunuyordu. 2021 yılında bu konuda bir uyarı yapıldı. Adamın, aralarında polisin Terörle Mücadele, Aşırılık ve Radikalleşme birimi CTER için yapılan terörizm araştırmaları da dahil olmak üzere, birçok hassas araştırmada yer aldığı belirtiliyor.

Yeşilgöz: 'Çok Endişe Verici'

Geçici hükümet Adalet Bakanı Dilan Yeşilgöz, parlamentonun alt kanadı olan Tweede Kamer'a gönderdiği bir mektupta, yaşananlar hakkında bağımsız bir soruşturma başlatılacağını bildirdi. Tutuklamaların 'çok endişe verici' bulduğunu yazdı. Yeşilgöz bağımsız soruşturmanın, cezai soruşturmadan ayrı yürütülmekte olduğunu ve 'özel bilgilerin korunmasına' dair yönergeye göre yürütüldüğünü aktardı. Bakan, bu durum nedeniyle NCTV ve polisin 'gerekli ek güvenlik önlemlerini aldığını' ifade etti.

NCTV'nin Görevi Nedir?

2012 yılında toplumu bozabilecek tehditlere karşı Hollanda'yı korumak için kurulan Ulusal Terörle Mücadele ve Güvenlik Koordinatörlüğü biriminin şu anki sorumlusu 2019'dan beri bu görevi yürüten Pieter-Jaap Aalbersberg. NCTV olarak, birkaç çalışanı bulunmakta. NCTV’nin görevlerinin arasında, terörle mücadele, siber güvenlik, ulusal güvenlik ve kriz yönetimi bulunmakta. Birim, farklı hükümet servisleri arasında işbirliğini yönetirken aynı zamanda, ulusal öneme sahip güvenlikleri nedeniyle korunan politikacılar gibi belirli kişilerin güvenliğinden de sorumlu. NCTV çalışanlarının bu görevleri yerine getirmek için, istihbarat servislerine ve diğer kaynaklara erişim serbestisi bulunmakta.