
İklim Kanunu Teklifi ve Hedefleri
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İklim Değişikliği Başkanı Prof. Dr. Halil Hasar, Türkiye'nin ilk 'İklim Kanunu Teklifi'ni değerlendirdi. Prof. Dr. Hasar, bu kanunun temel amacının 2053 Net Sıfır Emisyon Hedefi ve Yeşil Kalkınma olduğunu ifade etti. Hasar, bu kanunla Türkiye'nin belirlenen hedeflerine emin adımlarla ulaşabileceğini belirtti.
Uzun Süreli Çalışmaların Sonucu
Hasar, uzun süredir devam eden İklim Kanunu çalışmaları sürecinde üniversitelerin, sivil toplum kuruluşlarının ve diğer paydaşların teknik değerlendirmelerinin dikkate alındığını vurguladı. Türkiye'nin Akdeniz iklim havzasında yer aldığını ve iklime dayalı afetlerden sıkça etkilendiğini belirten Hasar, "İklim Kanunu'na gecikmiş bir kanun olarak bakılabilir. Bu konuda yasal bir zeminde mücadele etmemiz gerekiyordu." dedi.
İklim Kriziyle Mücadelede Yeni Bir Strateji
İklim Kanunu'nun iklim kriziyle mücadelede önemli avantajlar sunduğunu ifade eden Hasar, "Daha dirençli toplumlar, daha dirençli bir ekonomik ortam sağlamak için bu kanun büyük bir yasal mekanizmadır. Özellikle Emisyon Ticaret Sistemi'nin bu kanunda yer alması büyük önem taşıyor." şeklinde konuştu.
Etkileri ve Uyum Süreci
İklim değişikliğinin etkilerinin kapsamlı olduğunu ve ülkelerin birlikte hareket etmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Hasar, "Dünya, iklim kriziyle mücadele eden bir yer haline geldi. Ortalama sıcaklık artışlarının gıda zincirimizi ve su kaynaklarımızı etkileyeceğini unutmamalıyız. Bu nedenle şehirlerin daha dirençli olması gerekiyor. İklim Kanunu, bütün bu unsurları içeren, önlemler alan ve ilgili kurumlara sorumluluk yükleyen bir düzenlemedir." dedi.
Koordinasyonun Önemi
Kanunun yürütülmesi sürecinin İklim Değişikliği Başkanlığı tarafından koordine edileceğini belirten Hasar, ulusal ve yerel düzeyde çeşitli görevlerin bulunduğunu ifade etti. Bu kapsamda İklim Değişikliği ve Uyum Koordinasyon Kurulu oluşturulacak ve yerel düzeyde valilerin başkanlığında iklim değişikliği koordinasyon kurullarının görev alacağı bilgisini paylaştı. Şehirlerin iklim yapısına uygun eylem planları geliştirmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İklim Değişikliği Başkanı Prof. Dr. Halil Hasar, gelecek günlerde Meclis Genel Kurulu'na sunulması beklenen Türkiye'nin ilk "İklim Kanunu Teklifi"ne ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İklim Değişikliği Başkanı Prof. Dr. Halil Hasar, gelecek günlerde Meclis Genel Kurulu'na sunulması beklenen Türkiye'nin ilk "İklim Kanunu Teklifi"ne ilişkin değerlendirmelerde bulundu.