Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

İngiltere'de Enflasyon Yıllık Bazda Değişmedi

İngiliz Ulusal İstatistik Ofisi (ONS) tarafından açıklanan verilere göre, akaryakıt fiyatlarındaki artışın etkisiyle İngiltere'de enflasyon yıllık bazda değişmedi. Gıda ve alkol dışı içeceklerin fiyatlarında düşüş görülürken, mobilya ve ev eşyaları fiyatlarındaki artış da sınırlı kaldı. Enerji ve gıda fiyatları hariç tutulan çekirdek enflasyon ise yıllık bazda yüzde 6,1 olarak gerçekleşti. Ülkede hizmet sektörü enflasyonu ise yüzde 6,9 oldu.

Yayın Tarihi: 18.10.2023 16:04
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

İngiltere'de Enflasyon Yıllık Bazda Değişmedi

İngiliz Ulusal İstatistik Ofisinin (ONS) açıkladığı verilere göre, akaryakıt fiyatlarındaki artışın etkisiyle enflasyon yıllık bazda değişiklik göstermedi.

Beklenti, enflasyonun yıllık bazda yüzde 6,6 ya gerileyeceği yönündeydi.

Gıda ve alkol dışı içeceklerin fiyatlarında düşüş görülürken, mobilya ve ev eşyaları fiyatlarındaki artış da geçen yıla göre sınırlı kaldı.

Enerji ve gıda fiyatları hariç tutulan çekirdek enflasyon ise yıllık bazda yüzde 6,1 oldu.

Çekirdek enflasyon ağustosta yıllık bazda yüzde 6,2 seviyesinde gerçekleşmişti.

Ülkede hizmet sektörü enflasyonu ise yüzde 6,9 oldu.

Hizmet sektörü enflasyonu ağustosta yıllık bazda yüzde 6,8 olmuştu.

İngiltere Maliye Bakanı Jeremy Hunt, diğer büyük ekonomilerde enflasyonun düz bir çizgide gerilemediğini belirterek, Planımıza bağlı kalırsak, birçok uzman enflasyonun bu yıl düşmeye devam etmesini bekliyor. Bugünkü veriler bunun ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Böylece, aileler ve işletmeler üzerindeki baskıyı azaltabiliriz ifadelerini kullandı.

ONS Başekonomisti Grant Fitzner de verilere ilişkin değerlendirmesinde, geçen ayki düşüşün ardından enflasyonun eylülde sabit kaldığını belirterek, gıda, alkol dışı içecekler fiyatlarının düşmeye devam ettiğini kaydetti.

Bu düşüşün akaryakıt ve otel konaklama maliyetlerindeki artışla dengelendiğini dile getiren Fitzner, Çekirdek enflasyon da bu ay gerileme görülürken, hizmet enflasyonunda küçük bir artış gördük ifadesini kullandı.

İngiltere Merkez Bankası, enflasyonu yüzde 2 ye indirmeyi hedefliyor.

Tüketici fiyatları Eylül'de bir önceki aya göre yüzde 0,5 arttı. Yıllık enflasyon yüzde 6,7 oldu. Ağustos ayında da yıllık enflasyon yüzde 6,7 olmuştu.

Ekonomistler ise fiyatların bir önceki aya göre yüzde 0,4 ve yıllık yüzde 6,4 artmasını bekliyorlardı.

Eylül ayında çekirdek TÜFE artış oranı da aylık bazda yüzde 0,5 oldu ve yıllık çekirdek TÜFE artışı yüzde 6,1 olarak gerçekleşti.

Çekirdek enflasyonu Eylül'de aylık yüzde 0,6 ve yıllık yüzde 6,1 olması bekleniyordu.

İngiltere'de perakende fiyat endeksi Eylül'de bir önceki aya göre yüzde 0,5 ve yıllık yüzde 8,9 artarak beklentilere paralel gerçekleşti.