İnşaat sektöründe işçi bulma sorunu büyüyor
İnşaat ve hazır beton gibi inşaat malzemeleri alanında yetişmiş eleman ve işçi bulma problemi büyüyor. İnşaatta günlük yevmiyeler 2 bin TL seviyesine ulaşırken, kepçe operatörü aylığının 100 bin TL’yi geçtiği ifade ediliyor. Tüm sektörlerde olduğu gibi inşaat ve inşaat malzemeleri sektöründe de istihdam açığı büyümeye devam ediyor. Öyle ki sektördeki açığın 500 bin kişileri aştığına vurgu yapılıyor. 6 yıl önce 2 milyondan fazla kişinin çalıştığı sektörde bugün sayı 1.5 milyon kişilere kadar indi.
Hazır beton sektöründe yetişmiş eleman eksikliği
Dünyanın 3’ncü büyük üreticisi konumundaki Türkiye hazır beton sektörü de yetişmiş personellerini kaybetmekten şikayetçi. Birlik olarak meslek içi eğitim çalışmaları çerçevesinde 20 bin kişiye eğitim verdiklerini paylaşan Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Başkanı Yavuz Işık, “Fakat yetiştirdiğimiz elemanların çoğu yurt dışına gitti. Üyelerimize ilişkin istihdam havuzu yarattık. Personel açığımız büyüyor” dedi.
Yükselen ücretler ve sektörün büyümesi
Kepçe, vinç operatörü aylıklarının 100 bin TL’nin üzerine çıktığını söyleyen Işık, buna karşın çalışan bulamadıklarını söyledi. Işık, hazır beton alanının bugün yarattığı istihdam sayısını ise 37 bin olarak paylaştı. Türkiye’de hazır beton alanının geldiği noktayı da değerlendiren Yavuz Işık, 2022’de 105 milyon metreküp olan üretimin 2023’te 115 milyon metreküpe çıkacağını ifade etti.
Hazır beton sektörünün önemi ve Türkiye'nin konumu
Sektörün toplam kapasitesini 200 milyon metreküp olduğunu vurgulayan Işık, Türkiye’nin Çin ve Amerika’dan sonra dünyanın en çok beton üreten 3’ncü ülkesi olduğunu söyledi. Avrupa’nın toplam kapasitesinin 260 milyon metreküp olduğunu kaydeden Işık, “Kalite ve hacim olarak da Avrupa’da ilk sıradayız” şeklinde konuştu.
Hazır beton sektörünün ekonomiye katkısı
Geçen senenin resmi verilerine göre hazır beton sektörünün 6 milyar doların üzerinde bir ciroya ulaştığını duyuran Işık, “Hazır beton sektöründeki ekip ve ekipmanların önemli bir kısmını, belki yüzde 70-80’ini ihraç ediyoruz. Bundan da Türkiye ciddi biçimde döviz elde ediyor” ifadelerini kullanarak hazır beton üretimin yerli ve milli olduğuna aktardı.