Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

İran, Hürmüz Boğazı Yakınlarında 2 Petrol Tankerine El Koymaya Çalıştı

İran, Hürmüz Boğazı yakınlarında 2 petrol tankerine el koymaya çalıştı. ABD Donanması tarafından yapılan açıklamada, İran’ın Hürmüz Boğazı’nın stratejik bölgelerinde 2 petrol tankerine el koymaya çalıştığı ve tankerlerden birine ateş açtığı bildirildi. ABD’nin İran’ın saldırısından sonra hemen savunmaya geçtiği ve İran gemilerinin geri çekilerek yolculuğuna devam ettiği belirtildi. ABD Donanması Sözcüsü Tim Hawkins, ”İran gemileri uluslararası sularda yasal geçiş hakkı olan ticari tankerlere el koymaya çalıştı. ABD Donanması gerekeni yaptı ve el koymayı önledi” dedi. Ateş açılan tankerde herhangi bir hasarın meydana gelmediği belirtilirken İran’dan konuya ilişkin açıklama yapılmadı. ABD Donanmasına göre İran, son 2 yılda en az 5 ticari gemiye el koymaya çalıştı veya başka gemileri taciz etti. İran’ın bu atılımları çoğunlukla önemli petrol geçişlerinin yüzde 20’sinin yapıldığı Basra Körfezi’nde bulunan Hürmüz Boğazı’nda gerçekleşti.

Yayın Tarihi: 05.07.2023 19:06
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

İran, Hürmüz Boğazı Yakınlarında 2 Petrol Tankerine El Koymaya Çalıştı

İran'ın Saldırısı

ABD Donanması tarafından yapılan açıklamaya göre, İran Hürmüz Boğazı'nın stratejik bölgelerinde 2 petrol tankerine el koymaya çalıştı. Bir tankerde ateş açıldığı belirtilirken ABD'nin hemen savunmaya geçtiği ve İran gemilerinin geri çekilerek yolculuğuna devam ettiği ifade edildi.

ABD'nin Müdahalesi

ABD Donanması Sözcüsü Tim Hawkins, İran gemilerinin uluslararası sularda yasal geçiş hakkı olan ticari tankerlere el koymaya çalıştığını ve ABD Donanması'nın gereken önlemi alarak el koymayı engellediğini söyledi. Ateş açılan tankerde herhangi bir hasar olmadığı belirtildi.

İran'ın Önceki Saldırıları

ABD Donanmasına göre, İran son 2 yılda en az 5 ticari gemiye el koymaya çalıştı veya başka gemileri taciz etti. Bu saldırılar genellikle Basra Körfezi'nde bulunan Hürmüz Boğazı'nda gerçekleşti.