Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

İsrail Ekonomisi, Hamas ile Çatışmanın Etkisiyle Olumsuz Etkileniyor

Hamas ile çatışma içinde olan İsrail'de ekonomi olumsuz etkilenmeye başladı. Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, İsrail'in kredi notunu jeopolitik gelişmeler nedeniyle negatif izlemeye aldığını duyurdu. Çatışmanın uzun süre devam etmesi ve diğer aktörlerin de dahil olması, ülkenin ekonomisinde ciddi bir bozulmaya yol açabilir.

Yayın Tarihi: 18.10.2023 09:22
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

İsrail Ekonomisi, Hamas ile Çatışmanın Etkisiyle Olumsuz Etkileniyor

Fitch'ten Aksiyon: İsrail'in Kredi Notu Negatif İzlemede

Hamas ile çatışma içinde olan İsrail'de ekonomi olumsuz etkilenmeye başladı. Savaşın maliyetinin dışında geleceğe yönelik ekonomik görünümdeki bozulmaya karşı olarak kredi derecelendirme kuruluşu Fitch de aksiyon aldı.

Fitch'ten yapılan açıklamaya göre, Ülkenin uzun dönem yabancı para cinsinden A olan kredi notunun jeopolitik gelişmeler nedeniyle negatif izlemede olduğu belirtildi.

İsrail-Filistin Çatışması Jeopolitik Riskleri Nedeniyle Kredi Notunu Etkiliyor

Fitch ten yapılan açıklamada, İsrail in uzun vadeli yerel ve yabancı para cinsinden kredi notunun negatif izlemeye alınmasında, İsrail-Filistin çatışmasından kaynaklanan jeopolitik risklerin etkili olduğu bildirildi. Negatif izlemenin mevcut çatışmanın uzun süre boyunca birden fazla aktörle büyük ölçekli askeri çatışmaları içerecek şekilde genişlemesi riskini yansıttığına değinilen açıklamada, çatışmaya bölgedeki diğer örgüt ve ülkelerin de dahil olabileceğine işaret edildi.

Açıklamada, çatışmada bu ölçekteki bir genişlemenin, insan kaybına ek olarak, önemli miktarda ek askeri harcamaya, altyapının tahrip olmasına, tüketici ve yatırım güveninde sürekli değişime yol açabileceği ve dolayısıyla İsrail in kredi ölçümlerinde büyük bir bozulmaya neden olabileceği vurgulandı. Ekonomi ve kamu maliyesi üzerinde maddi ve uzun süreli etki yaratacak şekilde çatışmanın önemli ölçüde tırmanmasının ülkenin kredi notunun düşmesine neden olabileceği uyarısında bulunulan açıklamada, çatışmanın azalmasının da ülke notunda pozitif etki yapabileceği ifade edildi.