Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

İsrail-Filistin Çatışması ve Petrol Piyasası

İsrail-Filistin çatışması ve piyasalardaki arz endişesi petrol fiyatları üzerinde etkili olmaya devam ediyor. İran petrol akışındaki aksamalar ve ABD'nin yaptırımları arz kaybına yol açabilir. ABD Merkez Bankası'nın para politikası kararları ve Çin'deki talep endişeleri ise fiyatları kısıtlıyor. ABD ve Brent petrolü fiyatları düşüş eğiliminde seyrediyor.

Yayın Tarihi: 01.11.2023 07:44
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

İsrail-Filistin Çatışması ve Petrol Piyasası

İsrail-Filistin Çatışması ve Petrol Piyasası

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne yönelik havadan, denizden ve karadan düzenlediği saldırılar 24 gündür devam ediyor. İsrail-Filistin çatışmasının piyasalarda yol açtığı arz endişesinin fiyatlar üzerindeki etkisi sürüyor. Çatışmanın, dünyanın en büyük petrol üreticilerinin bulunduğu bölgedeki diğer ülkelere sıçraması halinde küresel petrol arzının olumsuz etkileneceğinden ve yılın geri kalanında beklenen arz açığını daha da derinleştireceğinden endişe ediliyor.

Uzmanlar, İran petrol akışındaki aksamaların piyasalarda arz güvenliği için büyük risk oluşturduğunu savunuyor. ABD'nin yaptırımları tekrar katı bir şekilde uygulaması halinde günde 500 bin varil ile 1 milyon varil arasında değişen arz kaybı yaşanabileceği tahmin ediliyor.

Öte yandan, piyasa oyuncuları, ABD Merkez Bankasının (Fed) çarşamba günkü para politikası kararlarını bekliyor. ABD'de beklentilerin üzerinde gerçekleşen bir dizi makroekonomik verinin ardından Fed'in politika faizini beklenenden daha uzun süre yüksek seviyelerde tutacağına yönelik endişeler arttı. Karar öncesinde dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD'de etkili olan talep endişeleri petrol fiyatlarının yükselişini kısıtladı. Ayrıca, Çin'deki imalat ve imalat dışı faaliyet verilerinin beklenenden zayıf gelmesi, dünyanın en büyük petrol ithalatçısında yakıt talebinin yavaşlayacağına dair endişeleri artırdı. Ülkede talebin düşmesi petrol fiyatlarını aşağı yönlü baskıladı.

Brent petrolde teknik olarak 86,87 ile 87 dolar aralığının direnç, 86,43 ile 86,34 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği belirtiliyor.

ABD Ham Petrolü ve Brent Petrolü

ABD ham petrolü, Pazartesi günü yaklaşık yüzde 4 kayıpla 7 Ekim'den bu yana elde ettiği tüm kazanımları silmesinin ardından 82 doların üzerinde sabit kaldı. Küresel gösterge Brent 88 doların altındaydı. Başbakan Binyamin Netanyahu ateşkes olasılığını ihtimal vermese de, Gazze'nin karadan işgali henüz ham petrol arzını riske atabilecek daha geniş bir bölgesel çatışmayı tetiklemedi. Ham petrol, fiyatların savaş nedeniyle sarsılması ve karışık talep göstergeleri ile çalkantılı bir ayı tamamlıyor. Çatışmanın tetiklediği risk priminin azalması ve küresel yavaşlama endişelerinin yeniden öne çıkmasıyla birlikte hem ABD ham petrolü hem de Brent Ekim ayındaki düşüşlerini sınırlama yolunda ilerliyor. Asya'dan gelen veriler, Çin'deki üretimin yeniden daralmaya başlamasıyla birlikte riskleri vurguladı. IG Asia Piyasa Stratejisti Yeap Jun Rong, çatışmanın hâlâ kontrol altına alınabileceğine dair beklentiler bulunduğunu ve bunun da savaş riski primini sınırlayabileceğini söyledi. Kendisi, Çin verilerinin ekonomik koşullara yönelik aşağı yönlü riskleri ortaya çıkardığını da sözlerine ekledi.