Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

İsrail ve ABD'nin Uluslararası Kuruluşlara Bakışı

İsrail ve ABD'nin uluslararası hukuku ve kuruluşları takmama konusundaki tutumlarına dikkat çekiliyor. ABD'de ADP özel sektör istihdamı Ekim ayında artış gösterdi. Ancak işgücü piyasası soğumaya başladı ve ücret artışlarında da bir yavaşlama gözlendi. Bu durum, Fed'in faiz kararı üzerindeki dikkatleri çekti.

Yayın Tarihi: 02.11.2023 09:40
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

İsrail ve ABD'nin Uluslararası Kuruluşlara Bakışı

İsrail ve ABD'nin Uluslararası Kuruluşlara Bakışı

İsrail ve ABD, uluslararası hukuku ve uluslararası kuruluşları takmama konusunda benzer bir tutum sergiliyor. İsrail'in katliamlarına sessiz kalan birçok kuruluş, ABD'nin aparatına dönüşmüş durumda.

ABD'de ADP Özel Sektör İstihdamı

Ekim ayında ABD'de ADP özel sektör istihdamı 113 bin arttı. Beklentiler ise artışın 150 bin olması yönündeydi. İstihdam artışının büyük bir kısmı hizmetler sektöründen kaynaklanırken, imalat sektörü de katkı sağladı. Eğitim ve sağlık hizmetleri ile ticaret ve taşımacılık sektörleri istihdam artışına öncülük etti. Ancak profesyonel ve iş hizmetleri sektöründe pozisyonlar azaldı.

İşgücü Piyasasındaki Soğuma

İşgücü piyasası, pandeminin etkilerinin azaldığı bir dönemde bile soğumaya başladı. İşverenler işe alımları azaltırken, işsizlik oranı düşük seviyelerde kalmaya devam etti. Ücret artışlarında da bir soğuma gözlendi. İş değiştirenlerin ücretleri bir önceki yıla göre daha fazla artarken, işinde kalan işçilerin ücret artışı daha yavaş oldu.

Fed'in Faiz Kararı

İstihdamdaki zayıf görünüm ve işgücü piyasasındaki soğuma, Fed'in faiz kararına odaklanmayı gerektirdi. Bloomberg Economics, Fed'in 2023 yılında faiz artırımı yapmayacağı görüşünde. Uzun vadeli tahvil getirilerindeki artışın, bir veya iki faiz artırımının yerine geçebileceği belirtiliyor.