Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

İsrail ve Hamas Arasındaki Çatışmalarda Çocuk Kayıpları Artıyor

İsrail ve Hamas arasındaki çatışmalar şiddetli bir şekilde devam ederken, BM Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese'nin raporuna göre ölen Filistinlilerin yüzde 40'ı çocuk. Gazze'de ise 1,6 milyon Filistinlinin yerinden edildiği ve temel ihtiyaçlara erişiminin olmadığı belirtiliyor.

Yayın Tarihi: 26.10.2023 09:30
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

İsrail ve Hamas Arasındaki Çatışmalarda Çocuk Kayıpları Artıyor

İsrail ve Hamas Arasındaki Çatışmalar

İsrail ve Hamas arasındaki çatışmalar şiddetli bir şekilde devam ediyor. Hamas'a karşılık veren İsrail, hedef gözetmeksizin orantısız güç kullanmayı sürdürüyor. BM: Ölen Filistinlilerin yüzde 40'ı çocuk Birleşmiş Milletler (BM) Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese, New York'taki BM Genel Merkezi'nde Filistinli çocuklarla ilgili Genel Kurul'a sunduğu rapor hakkında basın mensuplarına bilgi verdi. Albanese, 'İsrail güçlerinin Gazze'ye yönelik aralıksız bombardımanı şimdiden, tahminen İsraillilerin kayıplarından beş kat fazla, 5 bin 700 kişinin ölümüne neden oldu ve bunların yüzde 40'ı çocuktu. Neler olduğunun farkında mıyız? 15 bin de ağır yaralı var' diye konuşurken İsrail ile Hamas arasındaki çatışmaların yeniden başladığı 7 Ekim'den bu yana Gazze'de 1,6 milyon Filistinlinin yerinden edildiğini, bu kişilerin su, yiyecek, elektrik ve ilaca erişiminin olmadığını belirtti. Francesca Albanese, 'Travma ve yıkım tarif edilemez. Gazze halkının şu anda içinde bulunduğu cehennem, hepimiz için, tüm BM üyesi ülkeler üzerinde, özellikle de bunu durdurma gücüne sahip olan ve bunu yapmayanlar için bir lekedir' ifadelerini kullandı.

İsrail'in Şiddetli Bombardımanı

İsrail'in dün gerçekleştirdiği bombardıman neticesinde Filistin halkının tarihinin en ölümcül günlerinden birini yaşadığını ifade eden Francesca Albanese, 'Rafalı bir çocuk, bu sabah bana, önceki gecenin hayatının en kötü gecesi olduğunu, onun bulunduğu bölgede yüzlerce kişinin öldürüldüğünü söyledi' dedi. 'İsrail'in Gazze halkına karşı başlattığı, öfkenin yol açtığı şiddeti kınıyorum' diyen Francesca Albanese, Hamas'ın ve muhtemelen diğerlerinin yaptıklarından dolayı bölgedeki Filistinlilerin hepsinin cezalandırılmasının hukuka aykırı olduğunu kaydetti.

İşgal Altındaki Çocukların Durumu

Francesca Albanese, raporunda İsrailli yerleşimci sömürgeci işgalinin, işgal altındaki Filistin topraklarındaki çocuklar üzerinde nesiller boyu etkisine, güvenli ve onurlu bir şekilde yaşama hakkından geriye kalanlara odaklandı. 2008'den 7 Ekim'e kadar İsrail saldırıları sonucu 1534 Filistinli çocuğun öldürüldüğünü, 32 bin 175'inin de yaralandığını belirten Albanese, aynı zaman diliminde karşı saldırılarda ise sadece 25 İsrailli çocuğun hayatını kaybettiğini ve 524'ünün yaralandığını ifade etti. Albanese ayrıca 2000 yılından bu yana 13 bin Filistinli çocuğun İsrail güçleri tarafından tutuklandığını, sorguya çekildiğini ve acımasızca gözaltına alındığını kaydetti.