Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

İstanbul Son 65 Yılın En Kurak Yazını Geçirdi

Son 65 yılın en kurak yazını geçiren İstanbul, yaz yağışlarında büyük bir azalma yaşadı.

Yayın Tarihi: 14.10.2025 11:50
Güncelleme Tarihi: 14.10.2025 11:50

İstanbul Son 65 Yılın En Kurak Yazını Geçirdi

İstanbul'da 65 Yılın En Kurak Yazı

Kuru Yaz koşulları, Türkiye genelinde olduğu gibi İstanbul'da da etkisini gösterdi. Ülke genelinde yaz yağışları, uzun yıllar ortalamasına göre %53 azaldı. İstanbul'da bu yaz, son 65 yılda görülen en düşük yağış seviyelerine ulaşıldı.

Meteorolojik Veriler

AA muhabirinin Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine dayanarak aktardığı bilgiye göre, Türkiye'de yaz mevsimi için ortalama yağış miktarı (1991-2020) 64 milimetre olarak kaydedildi. Ancak bu yaz Türkiye'nin topraklarına yalnızca 30 milimetre yağış düştü; geçen yıl aynı dönemde bu rakam 58,4 milimetreydi.

Yağışlardaki Düşüş

Böylece Türkiye genelinde yaz yağışlarının uzun yıllar ortalamasına göre %53, geçen yıl ile karşılaştırıldığında ise %49 azaldığı belirlendi. Bu yaz, tüm bölgeler yağış normallerinin ve geçen yılın altında seyretti. Özellikle Marmara ve Karadeniz'de 65 yılın, Akdeniz ve İç Anadolu'da 17 yılın en düşük yağış miktarları kaydedildi.

Önemli Açıklamalar

İstanbul Aydın Üniversitesi'nden meteoroloji mühendisi Güven Özdemir, Türkiye'nin yaz aylarında yüksek basınç etkisinde kaldığını ve bu durumun yaz boyunca uzun süreli açık ve sıcak havalara yol açtığını belirtti. Yerel yağışların yaşanmasına rağmen genel olarak kuraklığın hakim olduğunu ifade etti. Özdemir, Marmara Bölgesi'nin mevsim normallerine göre daha az yağış aldığını, Ege ve Akdeniz bölgelerinin de oldukça kurak geçtiğini vurguladı.

Baraj Doluluk Oranları ve Gelecek İşaretleri

İstanbul’daki baraj doluluk oranı %29 seviyelerine kadar düştü. Özdemir, Ege ve Bursa çevresindeki barajların büyük çoğunun kuruma noktasına geldiğine dikkat çekerek, kış mevsiminde yeterli yağış alınamazsa su kaynaklarında ciddi sorunlar yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Özdemir, yaz boyunca Güneydoğu Anadolu’nun neredeyse hiç yağış almadığını, İç Anadolu’nun büyük kısmında ise yerel ve kısa süreli yağışların görüldüğünü dile getirdi. Ayrıca, Afrika ve Arabistan Yarımadası'ndan gelen sıcak hava kütlelerinin su kaynaklarının hızla tükenmesine neden olduğunu belirtti.

Türkiye'de yaz yağışları uzun yıllar ortalamasına göre yüzde 53 azalırken İstanbul'da da son 65...

Türkiye'de yaz yağışları uzun yıllar ortalamasına göre yüzde 53 azalırken İstanbul'da da son 65 yılın en kurak yazı yaşandı. Meteoroloji mühendisi Güven Özdemir, konuya ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.