Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, AB Liderler Zirvesi öncesinde gündemdeki konuları değerlendirdi

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, AB Liderler Zirvesi öncesinde İsrail-Filistin çatışması, göç, medeniyetler çatışması, Arap ve Müslüman ülkeleriyle diyalog ve Ukrayna'daki barış konularını değerlendirdi.

Yayın Tarihi: 26.10.2023 21:42
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, AB Liderler Zirvesi öncesinde gündemdeki konuları değerlendirdi

İsrail-Filistin çatışması ve göç konuları ele alındı

Meloni, Brüksel'deki AB Liderler Zirvesi öncesinde basın mensuplarına liderlerin gündeminde yer alacak konulara dair değerlendirmelerde bulundu. İsrail-Filistin çatışmasının tansiyonunu düşürmek ve Gazze'ye insani yardımlar sağlamak için ortak çalışmalar yapıldığını belirtti. Ayrıca düzensiz göç konusunda da somut ilerleme kaydedilmesi gerektiğini vurguladı.

Giorgia Meloni'nin göç baskısı uyarısı

Meloni, Avrupa sınırlarının istikrarsızlıklar nedeniyle benzeri görülmemiş bir göç baskısına maruz kaldığını söyledi. Göç hareketliliği ve terörizm arasında bir bağlantı olabileceğini dile getirerek, Schengen Anlaşması'nın askıya alınmasının istihbaratın verileriyle desteklendiğini ifade etti.

Medeniyetler çatışmasına karşı köprü görevi

Meloni, Orta Doğu'daki gelişmelere değinerek, İtalya'nın medeniyetler çatışmasının tuzağına düşmemek için bir köprü görevi gördüğünü belirtti. Hamas'ın çatışmayı kışkırtma amacına dikkat çekerek, çatışmanın tırmanmasını önlemek için işbirliği yapılması gerektiğini vurguladı.

Arap ve Müslüman ülkeleriyle diyalog önemi

Mısır'da yapılan Kahire Barış Zirvesi'ne katılan Meloni, Arap ve Müslüman ülkeleriyle diyalog kurmanın hayati önem taşıdığını söyledi. Ayrıca İsrail'in saldırıları sırasında ibadet yerlerinin korunması çağrısında bulundu.

Ukrayna'da adil bir barışın önemi

Ukrayna'nın barış ve refah dolu bir Avrupa'da geleceği olması gerektiğini vurgulayan Meloni, tarım ürünlerinin uluslararası pazarlara ulaşmasını sağlamaya yönelik çabalara destek verdiğini belirtti.