Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

İzmir Depremi Mağduru Aile, Kızlarının Görüntülerinin Kullanılmasına Karşı Hukuki Mücadele Başlattı

İzmir Depremi'nde yıkılan Doğanlar Apartmanı enkazından kurtarılan 3 yaşındaki Elif Perincek'in ailesi, kızlarının görüntülerinin kullanılmasına karşı hukuki mücadele başlattı. Aile, kızlarının sosyal çevresinde sürekli depremle anılmasından endişe ediyor ve kızlarına ait görsellerin kullanılmasını kabul etmiyor. Aile, şarkıcı Gökhan Türkmen'in kızının kurtarılması hikayesinden esinlenerek yapılan enstrümantal bestenin tanıtımlarında ve konserlerde kızlarına ait görsel ve bilgilerin kullanılmasına karşı İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

Yayın Tarihi: 28.10.2023 15:21
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

İzmir Depremi Mağduru Aile, Kızlarının Görüntülerinin Kullanılmasına Karşı Hukuki Mücadele Başlattı

İzmir Depremi ve Elif Perincek

30 Ekim 2020 tarihinde İzmir Seferihisar merkezli meydana gelen 6,6 büyüklüğündeki depremde yıkılan Doğanlar Apartmanı'nın enkazından 65 saat sonra kurtarılan 3 yaşındaki Elif Perincek, bir itfaiyecinin parmağına tutunduğu fotoğrafla depremin sembollerinden biri haline gelmişti.

Depremde 7 yaşındaki oğulları Umut Perincek'i yitiren aile, kurdukları 'Yüreklere Umut Vakfı' (YUVA) ile yurt genelindeki okullara kütüphane, laboratuvar, kreş ve ana sınıfları kazandırdı, fidanlıklar oluşturdu ve sosyal sorumluluk projelerini hayata geçirdi. Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen çocuklar için de çalışma yapan vakıf, depremzede ailelere yardım malzemesi ulaştırılmasının yanı sıra psikolojik destek sunmaya çalışıyor.

Kızlarının sosyal çevresinde sürekli depremle anılması ve bunun hayatını olumsuz etkilemesinden endişe eden aile, kızlarına ait görsellerin kullanılmasından hoşlanmıyor.

Hukuki Mücadele

Son olarak aile, şarkıcı Gökhan Türkmen'in kızının kurtarılması hikayesinden esinlenerek yaptığı ve 'Elif' adını verdiği enstrümantal bestenin tanıtımları ve verilen konserlerde kızlarına ait görsel ve bilgilerin kullanılmasına karşı hukuki mücadele başlattı. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığına verilen şikayet dilekçesinde sanatçı Gökhan Türkmen'e 'Kişisel Verilerin Hukuka Aykırı Yayılması ve Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na muhalefet' suçlaması yöneltildi.

Ailenin Açıklamaları

Baba Oğuz ve anne Seher Perinçek, kızlarının görüntülerinin kullanılmasının kendisine zarar verdiğini belirtti. Oğuz Perincek, kızının büyüme çağında sürekli bu görüntülerle karşılaşmasını istemediklerini ifade etti. Perinçek, 'İyi ve doğru bir proje. Ancak kızımın görüntülerinin, detaylı bilgilerin kullanılmasını pek kabul etmiyoruz. Bu nedenle de savcılığa başvurduk. Görüntüleri kabul etmediğimizi, bunların doğru olmadığını belirttik. Biz anne ve babası olarak Elif'i koruma sorumluluğuyla hareket ediyoruz.' dedi.

Vakfın Beklentileri

Ailenin beklentisi, kızlarına ait görsel ve bilgilerin kaldırılması ve Elif'i onurlandıracak projeler yapılması. Aile, sanatın iyileştirici gücüne inandıklarını ve sanattan yana durmaya devam etmek istediklerini belirtti.