Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

İzmir'de Fahri Trafik Müfettişinin Verdiği İdari Para Cezası İptal Edildi

İzmir'de bir otomobil sürücüsü, fahri trafik müfettişi tarafından verilen idari para cezasının iptali için yargıya başvurdu. İzmir 3. Sulh Ceza Hakimliği, somut delil sunulmadığı gerekçesiyle cezanın iptaline karar verdi.

Yayın Tarihi: 12.10.2023 14:52
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

İzmir'de Fahri Trafik Müfettişinin Verdiği İdari Para Cezası İptal Edildi

İzmir'de Fahri Trafik Müfettişinin Verdiği İdari Para Cezası İptal Edildi

Bu olay, 8 Nisan tarihinde İzmir-Çeşme çevre yolunun Uzundere çıkışında gerçekleşti. Bu sırada otomobil sürücüsü N.N., trafiği aksatacak veya tehlikeye sokacak şekilde ardı ardına birden fazla şerit değiştirdiği gerekçesiyle bir fahri trafik müfettişi tarafından idari para cezası ile cezalandırıldı. Cezanın kendisine tebliğ edilmesinin ardından N.N., avukatı Oğuzhan Bizkevelci aracılığıyla yargıya başvurdu. İzmir 3. Sulh Ceza Hakimliği'ne yapılan başvuruda, Kabahatler Kanunu'nun 'Kabahat fiilinin işlendiğini ispata yarayan bütün deliller, idari yaptırım kararında belirtilmelidir' maddesine atıfta bulunularak cezanın iptali talep edildi. Hakimlik, 'Fahri Trafik Müfettişliği İhlal Tespit Tutanağı'nda herhangi bir delilin sunulmadığını tespit etti. Ayrıca, cezanın Fahri Trafik Müfettişinin anlık görsel tespitine dayandığı ve Fahri Trafik Müfettişliği'nin tespit edilen ihlali delillendirme yükümlülüğü olmadığına dair bir madde bulunmadığına dikkat çekildi. Bu nedenle, hata olasılığının bulunduğu ve kabahat fiilinin işlendiğini ispat edecek tüm delillerin toplanması gerektiği sonucuna varıldı.

İDARİ PARA CEZASI İPTAL EDİLDİ İzmir 3. Sulh Ceza Hakimliği, N.N.'nin ilgili kanun maddesini ihlal ettiğine dair fotoğraf, video gibi somut delilin elde edilmeden tespit tutanağı düzenlendiğini belirtti. Bu nedenle, ihlal iddiasını destekleyen herhangi bir somut delilin bulunmadığı sonucuna vardı. Yapılan itirazı kabul eden mahkeme, fahri trafik müfettişi tarafından verilen idari para cezasının iptaline karar verdi. Karara dair net konuşan avukat Oğuzhan Bizkevelci, 'Mahkeme, vermiş olduğu kararla Fahri Trafik Müfettişi tarafından yazılan somut delille desteklenmeyen cezanın iptaline karar verdi. Kararın emsal niteliğinde olduğu kanaatindeyim' dedi.