Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Japon Akademisyenler Düzce'yi Ziyaret Etti

Düzce Depremi'nin merkez üssü Kaynaşlı, Japon akademisyenleri ağırladı. 1999 depreminin etkileri incelendi.

Yayın Tarihi: 03.09.2025 18:46
Güncelleme Tarihi: 03.09.2025 18:46

Japon Akademisyenler Düzce'yi Ziyaret Etti

Düzce Depremi'nin Merkez Üssü Kaynaşlı, Japon Akademisyenlerle Buluştu

12 Kasım 1999 tarihinde meydana gelen Düzce Depremi'nin merkez üssü Kaynaşlı, Japonya'dan gelen akademisyenlerle bir araya geldi. Tsukuba Üniversitesinden gelen

Prof. Dr. Tetsuya Shirai, Türkiye ile Japonya'nın depremle mücadele eden ülkeler olduğunu vurgulayarak, "Biz de bunları bildiğimiz için buradaki depremden önce ve sonra yaşananlar arasındaki farkı çalışıp deneyimlemeye geldik," ifadelerini kullandı.

Japon Akademisyenlerin İnceleme Gezisi

7 kişiden oluşan Japon heyet, Düzce, Sakarya ve Kocaeli illerini ziyaret ederek, 1999 tarihli depremlerin yıkıcı etkilerini incelemek üzere Türkiye’ye geldi. İlk durakları olan Kaynaşlı'da Kaymakam Kemal Sefa Gökmenoğlu ile bir araya gelen akademisyenler, Acil Durum ve Afet Yönetim Programı hakkında bilgilendirildi.

26 Yıl Önceki Acı Hatıralar

Kaymakam Gökmenoğlu, depremin acı hatıralarına dikkat çekerek, "Devlet-vatandaş kucaklaşmasıyla, bu acıları geride bırakıp ilçemizi yeniden inşa ettik," dedi. Ayrıca, iki ülke arasındaki dostluğun 1890 yılında başladığını belirtti.

Geçmişin Dersleri ve Fukuşima

Prof. Dr. Tetsuya Shirai, 2011 yılında yaşanan Fukuşima nükleer faciasının ardından Düzce depremini inceleyerek iki olay arasındaki benzerlikleri ortaya koyacaklarını ifade etti. Heyet, Kaynaşlı'da kalıcı konutları ve Kızılay Bölge Afet Müdahale Merkezi'ni ziyaret etti.

Japon akademisyenler, bu ziyaretleri yoluyla bilgi paylaşımında bulunarak, gelecekteki iş birliklerinin temelini atmayı amaçlıyor. Heyete Kaymakam Gökmenoğlu'nun yanı sıra Kaynaşlı Belediye Başkanı Efdal Altundal ve Düzce AFAD İl Müdürü Ali Kartal da eşlik etti.

Japonya'nın "Tohoku" diye bilinen kuzeydoğusundaki Miyagi eyaleti açıklarında 11 Mart 2011'de 9...

Japonya'nın "Tohoku" diye bilinen kuzeydoğusundaki Miyagi eyaleti açıklarında 11 Mart 2011'de 9 büyüklüğündeki depreme tanıklık eden Tsukuba Üniversitesinde görevli 7 akademisyen, hükümetlerinin desteğiyle 17 Ağustos 1999 Marmara ve 12 Kasım 1999 Düzce depremlerinin yıkıma yol açtığı Düzce, Sakarya ve Kocaeli'ye inceleme gezisi düzenliyor. Japon akademisyenlerden oluşan 7 kişilik heyet, 26 yıl önceki Düzce depreminin merkez üssü Kaynaşlı ilçesindeki, Kızılay Bölge Afet Müdahale Merkezini ziyaret etti.

Japonya'nın "Tohoku" diye bilinen kuzeydoğusundaki Miyagi eyaleti açıklarında 11 Mart 2011'de 9...