
KADEM, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için Etkinlikler Düzenliyor
Kadın ve Demokrasi Vakfı (KADEM), 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Türkiye ve Birleşmiş Milletler'de (BM) çeşitli etkinlikler gerçekleştirecek.
Vakıftan yapılan açıklamaya göre, KADEM, kadınların onurunu koruyarak güvenli bir toplum ve adaletli bir gelecek inşa etmek amacıyla Türkiye'de ve BM Kadının Statüsü Komisyonu'nun 69. oturumu çerçevesinde bazı çalışmalara imza atıyor.
BM Etkinlikleri ve Kadın Hakları
Bu yıl da BM Kadının Statüsü Komisyonu etkinlikleri kapsamında New York’taki organizasyonlarda, kadın hakları, emek, dayanışma ve teknoloji temalarını ele alacak olan KADEM, tüm dünyadan kadınların ortak sorunlarına çözüm üretmek amacıyla gündem oluşturmayı hedefliyor.
13 Mart'ta New York’ta yapılacak olan ilk etkinlik, "Birlikte Güçlenelim, Birlikte Büyüyelim-III" başlığıyla Women 20'nin (W20) 10. yılına özel bir program olarak planlandı. KADEM'in ev sahipliğindeki iftar davetinde, kadın liderler, politika yapıcılar ve W20 delegeleri bir araya gelerek kadın hakları konusunda uluslararası kazanımları değerlendirecek ve geleceğe yönelik stratejiler geliştirecekler.
Pano ve Etkinlikler
Vakıf, BM'nin söz konusu komisyonunda "Kadın İş Gücü ve Emeğini Anlamak" paneli, "Filistin'de Bir Direniş Biçimi Olarak Sanat - II" etkinliği ve "Yapay Zeka ve Kadın: Zorluklar ve Fırsatlar" paneline ev sahipliği yapacak.
Kadınların emeğinin görünürlüğünü sağlamak ve onlara eşit fırsatlar sunmanın önemine inanan KADEM, bu temaları işleyen bir video hazırladı. "Kadın emeğiyle hayatın anlam kazandığı" mesajının vurgulandığı video, açık hava ve dijital ekranlarda, vakfın resmi internet sitesi ve sosyal medya hesaplarından izlenebilecek.
KADEM Yönetim Kurulu Başkanı’ndan Açıklamalar
KADEM Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Saliha Okur Gümrükçüoğlu, kadın haklarını savunmanın sadece yerel düzeyde değil, küresel arenada sürdürülen bir mücadele olduğuna fromadı. Gümrükçüoğlu, kadın emeğinin ve haklarının korunması için yürüttükleri çalışmaları uluslararası platformlara taşımanın ve karar alıcılarla bir araya gelmenin kendileri için büyük bir sorumluluk olduğunu ifade etti.
“2018’de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Bildirisi’ni, 2021’de ise Kadın Haklarına Dair İlkeler Bildirgesi’ni yayımlayarak kadın haklarını savunma konusundaki kararlılığımızı sergiledik. Şu ana kadar deprem bölgesinde faaliyet gösteren Kadın Destek Merkezleri aracılığıyla 6 binden fazla kadına ulaştık. Kadın hakları konusunda yalnızca farkındalık yaratmakla kalmayıp, şiddet ve taciz davalarını izleyerek çeşitli kampanyalara da destek verdik. "Üreten Kadın, Güçlü Kadın" mottosuyla kadın girişimcilerin kooperatifleşme süreçlerini destekleyen projeler gerçekleştirdik.” dedi.
Gümrükçüoğlu, vakfın dünyadaki kadınların ortak meselelerine çözüm üretmek için çalışmalarını sürdürmeye devam ettiğini belirtti ve "İsrail'in işlediği savaş suçlarını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşıyarak uluslararası hukukun işlemesi konusunda adımlar atıyoruz. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde bu sorumluluğumuzu yerine getirmek için New York’ta olacağız ve kadın emeğini daha fazla görünür kılmak için çalışmalarımıza devam edeceğiz," şeklinde konuştu.
Kadın ve Demokrasi Vakfı (KADEM), 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Türkiye ve Birleşmiş Milletler'de (BM) bir dizi etkinlik gerçekleştirecek. Açıklamada, KADEM Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Saliha Okur Gümrükçüoğlu'nun görüşlerine yer verildi.