
Ankara Üniversitesinde Kalp Sağlığı Sempozyumu
Ankara Üniversitesi (AÜ), 14-20 Nisan Kalp Sağlığı Haftası kapsamında 'Farkında Ol Kalbini Koru Sempozyumu' düzenledi. Sempozyum, AÜ Tıp Fakültesi Cebeci Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde gerçekleştirildi.
Rektör Prof. Dr. Necdet Ünüvar'ın Açıklamaları
Rektör Prof. Dr. Necdet Ünüvar, sempozyumda yaptığı konuşmada, kalbin önemine vurgu yaptı: "Kalp bizim en önemli ve en çok da ihmal ettiğimiz organlarımızdan birisi. Bu programla toplumda kalp sağlığını korumak adına alınması gereken tedbirleri ve toplumun farkındalığını artırmaya yönelik bir çalışma yapıyoruz."
Kalp Sağlığını Tehdit Eden Riskler
Ünüvar, kalp sağlığını korumak için alınabilecek önlemleri de sıraladı: "Maalesef toplumda ciddi bir hareketsizlik var. Daha fazla besleniyor ve daha az hareket ediyoruz. Özellikle akıllı cihazların gece uykusunu azalttığını biliyoruz. Obezite ve hareketsiz yaşam kalp sağlığını olumsuz etkiliyor."
TBMM Başkanvekili'ne Geçmiş Olsun Mesajı
Ünüvar, geçirdiği kalp rahatsızlığı dolayısıyla tedavi gören TBMM Başkanvekili ve DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'e de geçmiş olsun dileklerini iletti.
Kalp Damar Hastalıkları ve Önlemler
AÜ Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Eralp Tutar, dünya genelinde ve Türkiye'de kalp damar hastalıklarının en önemli ölüm nedenlerinden biri olduğunu belirtti. "Sağlık Bakanlığı verilerine göre, tüm ölümlerin yaklaşık 3'te 1'i dolaşım sistemi hastalıklarına bağlı ortaya çıkıyor." Tutar, 3 dakikada bir kişinin kalp damar hastalıklarına bağlı olarak hayatını kaybettiğini ifade etti.
Kontrol ve Önlem Önerileri
Tutar, kalp damar hastalıklarına bağlı ölümlerin çoğunun kontrol edilebilir risk faktörleri, yani kronik stres, sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam gibi nedenlerle ortaya çıktığını vurguladı. Ayrıca, kolesterol, kan şekeri ve tansiyonun düzenli kontrol edilmesinin önemini de dile getirdi.
Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Cebeci Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde 14-20 Nisan Kalp Sağlığı Haftası kapsamında "Farkında Ol Kalbini Koru Sempozyumu" düzenlendi. Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, sempozyumda bir konuşma gerçekleştirdi.
Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Cebeci Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde 14-20 Nisan Kalp Sağlığı Haftası kapsamında "Farkında Ol Kalbini Koru Sempozyumu" düzenlendi. Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, sempozyumda bir konuşma gerçekleştirdi.