
Kastamonu'da Siyez Buğdayı Araştırmaları
Orta Doğu'dan Kastamonu'nun İhsangazi ilçesine yönelen bir grup, geçmişi 12 bin yıl öncesine dayanan siyez buğdayını gözlemleme fırsatı buldu. Kulaklarına hitit buğdayı olarak tanınan siyez, Kuveyt, Bahreyn, Suudi Arabistan, İran, Katar ve Umman'dan gelen 12 kişilik bir ekip tarafından incelendi.
Siyez Tohumları ve Geleneksel Teknikler
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın tescillediği "Mergüze" ve "Ata" isimli siyez tohumlarını ve geleneksel taş değirmende öğütülen buğdayı inceleyen akademisyenler, siyez tarlasını da ziyaret etti. Ekip, siyez unuyla hazırlanan hamurdan ekmek ve etli ekmek yaparak bunların tadına baktı.
Siyez Turizmi ve Yerel Ürünler
Siyez üreticisi Yasin Ciğerci, Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdiklerini belirterek, "Orta Doğu'dan gelen misafirlerimizi İhsangazi'de ağırladık. Siyez taş değirmenimizde çalışmalarımız oldu. Siyezden ekmeğimizi yaptık ve siyez buğday tarlasını incelemeleri için ekip üyelerini getirdim" dedi.
Ciğerci, ayrıca, misafirlere yöresel lezzetlerden etli ekmek, ekşili pilav, siyez helvası, siyez eriştesi ve siyez makarnası gibi ürünleri tanıttıklarını ifade etti.
Genetik Oynanmamış Buğday Araştırmaları
Kuveyt'ten gelen akademisyen Meena Kadhimi, genetiğiyle oynanmamış buğday üzerinde yaptıkları araştırmalar doğrultusunda İhsangazi'de bulunduklarını belirtti. "Bu ürünleri kendi ülkelerimizde tanıtmak istiyoruz," diyen Kadhimi, ilginç veriler elde ettiklerini, bu sayede organik ve otantik buğdayın pazarlanmasını hedeflediklerini ifade etti.
Bahreyn'den gelen Mahnaz Kadhimi ise, "Geçen yıl buradan siyez ürünleri alıp götürdüm ve büyük bir beğeniyle karşılandığını gördüm," diyerek, daha büyük miktarda ürün alıp tanıtmak istediklerini kaydetti.
Ortak Çalışmalar ve Ticari Hedefler
Kafileyi organize eden Muhittin Bayrak, "Bu akademisyenler siyah buğday üzerinde çalışmalar yapıyor. Organik un, galeta unu gibi ürünler üzerine araştırmalar yürütüyorlar. Müşteri ilişkilerimiz nedeniyle birlikte bu organizasyonu yaptık," ifadelerini kullandı.
Orta Doğu'dan Kastamonu'nun İhsangazi ilçesine gelen kafile, geçmişi 12 bin yıl önceye dayanan siyez buğdayını ana vatanında görme fırsatı buldu.
Orta Doğu'dan Kastamonu'nun İhsangazi ilçesine gelen kafile, geçmişi 12 bin yıl önceye dayanan siyez buğdayını ana vatanında görme fırsatı buldu.