Kazakistan, 2025'te EİT Dönem Başkanlığını Üstleniyor
Kazakistan Dışişleri Bakanı Murat Nurtleu, 2025 yılında Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) dönem başkanlığının ülkesine geçeceğini duyurdu. Bakan, bu görevi üstlenmeye hazır olduklarını belirtti.
EİT Dışişleri Bakanları Toplantısı
Bakan Nurtleu, İran’ın Meşhed kentinde gerçekleştirilen EİT Dışişleri Bakanları Konseyi 28. Toplantısı'na katıldı. Burada yaptığı konuşmada, Kazakistan'ın EİT dönem başkanlığına hazırlanma süreçlerinden bahsetti.
Bölgesel Ulaşım ve Sürdürülebilir Kalkınma
Nurtleu, Kazakistan'ın EİT dönem başkanlığında "Bölgesel ulaşım bağlantısının ve sürdürülebilir kalkınmanın teşvik edilmesi" sloganını benimsediğini ifade etti.
Ulaşım Yollarının Geliştirilmesi
Kazakistan, EİT üyesi ülkeler arasında ulaşım yollarını geliştirmeyi, hızlı yük trenlerinin hizmete sunulmasını ve dijital geçiş sisteminin oluşturulmasını önemli gördüklerini aktardı. Ayrıca, bölge içindeki ticaret hacminin artırılmasının da öncelikli hedefleri arasında olduğunu belirtti.
Gıda Güvenliği İçin İşbirliği Önerisi
Bakan Nurtleu, gıda güvenliğinin sağlanması konusundaki ortak sorunlar için EİT ile İslam Gıda Güvenliği Örgütü arasında bir işbirliği kurulması önerisini de sundu.
Kazakistan Dışişleri Bakanı Murat Nurtleu, İran’ın Meşhed kentinde düzenlenen EİT Dışişleri Bakanları Konseyi 28. Toplantısı'na katıldı.
Kazakistan Dışişleri Bakanı Murat Nurtleu, İran’ın Meşhed kentinde düzenlenen EİT Dışişleri Bakanları Konseyi 28. Toplantısı'na katıldı.