
Kıbrıs Barış Harekatı'nın Anıları
Kıbrıs Barış Harekatı'na katılan mücahitler, Türk askerinin Ada'ya çıkışı sırasında yaşadıkları zor süreçleri paylaştı. 20 Temmuz 1974'te başlayan harekat, Kıbrıslı Türklerin yaşamında unutulmaz bir dönüm noktası oldu.
Mücahit Hüseyin Konuralp'in Anıları
Mücahitlerden Hüseyin Konuralp, o dönemde yaşanan gelişmeleri şu şekilde anlattı: "Yıllarca, aylarca onların (Türk askeri) gelişini beklemiştik. Onları görünce mutlu olduk ve sevindik." Lefkoşa'da Türk askerini görünce hissettiklerini ifade eden Konuralp, harekat öncesindeki belirsizliğin yerini sevince bıraktığını dile getirdi. "O dönemde sık sık radyoda 'Mersin'den savaş gemileri ayrıldı' haberleri duyardık. Sonra Mehmetçik Kıbrıs'a gelince biz de onlara 'Bir gece ansızın gelebilirim' şarkısını dinlettik."
Mehmet Türkkan'ın Direniş Hikayesi
Mücahitlerden Mehmet Türkkan, o dönemki direnişin önemine dikkat çekerek, "Türk askeri gelmeseydi direnebildiğimiz kadar direnecektik. Direncimiz bittiğinde ölecektik." diyerek Türk varlığının korunmasının gerekliliğini vurguladı.
Mustafa Ağa'nın Duygusal Tanıklığı
Mustafa Ağa ise 20 Temmuz sabahı yaşanan anları şöyle aktardı: "Türk askeri, Kıbrıs'a çıkınca Rumlar taarruza kalktı. O gün Rum taarruzunu püskürttük." Ağa, Türk askeriyle buluştuğunda yaşadığı duygusal anların kendisi için çok değerli olduğunu belirtti.
Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK), Rumların baskı ve zulmüne son vermek ve Ada'ya barış getirmek amacıyla 20 Temmuz 1974'te düzenlediği Kıbrıs Barış Harekatı'na "mücahit" olarak katılan Mehmet Türkkan, 51 yıllık anılarını paylaştı.
Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK), Rumların baskı ve zulmüne son vermek ve Ada'ya barış getirmek amacıyla 20 Temmuz 1974'te düzenlediği Kıbrıs Barış Harekatı'na "mücahit" olarak katılan Mehmet Türkkan, 51 yıllık anılarını paylaştı.