
Kira Artışları Yüzde 25'le Sınırlı
Kira artışlarını yüzde 25'le sınırlayan düzenleme 1 Temmuz 2024'e kadar uzatılırken, ev sahipleri bu oranın üzerinde zam yapamayacak, kiracıları zorla çıkaramayacak, tahliye davaları reddedilecek. Kiracı kira dönemi gelince yüzde 25 artış yapacak, ancak beşinci yılını dolduran kiracılar için bu oranın üzerinde artış söz konusu olabilecek.
Eşyalı Ev İçin de Geçerli
Yüzde 25 artış sınırına ilişkin düzenlemede eşyalı-eşyasız ayrımı bulunmuyor.
Tadilat Gerekçisiyle Çıkarılır Mı?
Yeniden inşa ve imar amaçlı boşaltılan taşınmazlarda bu işlemler bittikten sonra öncelikle aynı kiracıya teklif götürülmeli. Ev sahibi taşınmazı başkasına kiraya verirse eski kiracısına 1 yıllık kira bedelini ödemek zorunda.
Alo 175 ve CİMER'e Şikayet Edilebilir
Alo 175, CİMER, Adalet Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı başta olmak üzere ilgili bütün kamu kurum ve kuruluşlarına şikayet edilebilir. Tüketici mahkemelerine başvurulabilir, dava açılabilir.
Kira Desteği de Verilecek
Büyükşehirler başta olmak üzere kiraların çok yüksek olduğu illerde memura il ve ilçe bazında kira desteği verilecek. Fahiş fiyat artışlarıyla ilgili de adımlar atılacak. Türk Ceza Kanunu'nda yapılacak düzenlemeyle fahiş kira artışı yapan ev sahiplerine hapis ve para cezası uygulanacak.
Arabulucu Uygulaması 1 Eylül'de Başlıyor
Devam eden kiracı ev sahibi sorunları nedeniyle 1 Eylül'den itibaren arabulucuya gidilmesi zorunlu hale geliyor. Bu tarihte kira kaynaklı ihtilafların tamamı önce arabulucuya gitmek zorunda olup daha sonra dava açılabilecek.