Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Kırgızistan'da İslam Alimleri Sempozyumu Düzenlendi

Oş şehrinde, Maveraünnehir'den Anadolu'ya İslam alimlerini konu alan bir sempozyum gerçekleştirildi.

Yayın Tarihi: 16.10.2025 14:42
Güncelleme Tarihi: 16.10.2025 14:42

Kırgızistan'da İslam Alimleri Sempozyumu Düzenlendi

Kırgızistan'da İslam Alimleri Sempozyumu

Kırgızistan'ın Oş şehrinde, "2. Uluslararası Maveraünnehir'den Anadolu'ya İslam Alimleri: Karahanlılar Dönemi" sempozyumu düzenlendi. Bu önemli etkinlik, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ve Kırgızistan Oş Devlet Üniversitesi ilahiyat fakültelerinin ortaklaşa düzenlediği bir organizasyonla gerçekleştirildi.

Katılımcılar ve Açılış Konuşmaları

Sempozyuma, Kırgızistan, Türkiye, Kazakistan, Özbekistan ve Azerbaycan gibi 8 farklı ülkeden akademisyenler katılım gösterdi. Oş Devlet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Niyazalı Aripov, açılış konuşmasında 9-13. yüzyıllarda Karahanlılar döneminde ortaya çıkan İslam alimlerinin ahlak ve bilim alanlarında dünya tarihine birçok katkıda bulunduğunu belirterek, bu etkinliğin o alimlere ithaf edildiğini ifade etti.

Oş Devlet Üniversitesi Rektör Yardımcısı Elzarbek Eşarov, Karahanlılar döneminin İslam'ın resmi din olarak kabul edilmesiyle birlikte medreseler, kütüphaneler ve ilim merkezlerinin geliştiğini vurguladı. Eşarov, bu dönemde önemli ilim adamlarının yetiştiği konusuna da dikkat çekti.

Karahanlılar Dönemi ve İslamiyet'in Yayılması

Kırgızistan Cumhurbaşkanlığı Din İşleri ve Etnik İlişkiler Ulusal Ajansı Oş İl Teşkilatı Başkanı Ruhatbek Adıbekuulu, İslamiyet'in Orta Asya'ya girişinin 7. yüzyılda başladığını, ancak Karahanlılar döneminde devlet politikası haline geldiğini belirtti. Adıbekuulu, Kırgızistan'daki Burana ve Özgön minarelerinin, bu dönemin izlerini taşıyan tarihi eserler olduğunu da kaydetti.

Bilim Çevrelerinin Karahanlılar Üzerindeki Çalışmaları

Oş Bölge Müftüsü Sultan Gafurov, günümüzde Maveraünnehir'den Anadolu'ya kadar olan halklar arasında birlik ve beraberliğin önemine vurgu yaptı. Kırgızistan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi konusunda Türkiye devlet yetkililerine ve Diyanet İşleri Başkanlığına teşekkürlerini sundu.

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nuri Adıgüzel, Karahanlı düşüncesinin günümüzdeki yansımalarına değinerek, bu düşüncenin yeni bir ufuk olarak ortaya çıkışını tartışacaklarını belirtti. Ek olarak, Hadis Tarihi Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Emin Özafşar, tarihi derinliği ve kültürel zenginliğiyle önemli bir konu başlığı etrafında bilgilendirmelerin yapılacağını ifade etti.

Toplamda 91 Tebliğ Sunulacak

Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Ferhat Gökçe, Oş Devlet Üniversitesi'nde 4 yıl çalıştığını hatırlatarak, burada yeniden buluşmaktan mutluluk duyduğunu dile getirdi. Gökçe, sempozyum boyunca din, dil, kültür, mimari ve tarih alanlarından toplam 91 tebliğ sunulacağını açıkladı.

Kırgızistan'ın Oş şehrinde, "2. Uluslararası Maveraünnehir'den Anadolu'ya İslam Alimleri:...

Kırgızistan'ın Oş şehrinde, "2. Uluslararası Maveraünnehir'den Anadolu'ya İslam Alimleri: Karahanlılar Dönemi" sempozyumu düzenlendi. Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ile Kırgızistan Oş Devlet Üniversitesi ilahiyat fakültelerinin ortak organizasyonuyla gerçekleştirilen sempozyuma, Kırgızistan, Türkiye, Kazakistan, Özbekistan ve Azerbaycan'ın da aralarında bulunduğu 8 ülkeden akademisyenler katıldı.

Kırgızistan'ın Oş şehrinde, "2. Uluslararası Maveraünnehir'den Anadolu'ya İslam Alimleri:...