
Kırgızistan ve Çin'in İleriye Dönük Ticaret Hedefleri
Kırgızistan Meclis Başkanı Nurlanbek Turgunbek uulu, Kırgızistan ile Çin arasında 2030 yılına kadar ulaşılması hedeflenen ticaret hacminin 45 milyar dolar olduğunu duyurdu.
Ticaret Hedefi ve İşbirliği
Bişkek'teki Ala-Arça Cumhurbaşkanlığı Kongre Merkezi'nde, ilk resmi ziyaretini gerçekleştiren Çin Ulusal Halk Meclisi Daimi Komitesi Başkanı Cao Lıci ile bir araya gelen Turgunbek uulu, iki ülke arasında parlamentolar arası işbirliğinin yanı sıra siyasi ve kültürel ilişkilerin durumunu da değerlendirdi.
Turgunbek uulu, "Kırgızistan, Çin ile her alanda işbirliğine ve ortak yatırım projelerinin gerçekleştirilmesine büyük ilgi duyuyor" dedi.
Dostane İlişkilerin Önemi
Turgunbek uulu, dönem boyunca iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasından beri 33 yıl geçtiğini, bu süre zarfında iki halk arasındaki dostane ilişkileri güçlendirmenin önemine dikkat çekti. Ayrıca, Çin-Kırgızistan-Özbekistan demir yolu projesinin, iki ülkenin ilişkilerinin güçlenmesi için kritik bir adım olduğunu vurguladı.
Ekonomik Bağların Derinleşmesi
Meclis Başkanı, Kırgızistan ile Çin arasındaki kara gümrük sınır kapı sayısının üçe çıktığını belirtti. İrkeştam ve Torugart kapıları ile yeni açılan Bedel kontrol noktasıyla ekonomik ilişkilerin daha da güçlenmesinin sağlandığını ifade etti.
Çin Sözleri
Cao, Kırgızistan ile karşılıklı güvene dayalı ilişkilerin güçlendirilmesi gerektiğini belirterek, "Ulaştırma ve altyapı projelerine özel önem veriyoruz. Başlatılan projelerin başarılı bir şekilde tamamlanacağına inanıyoruz" dedi.
Ayrıca, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov tarafından kabul edilen Cao, Başkan Şi Cinping'in selamlarını iletip, Kırgızistan'ın sosyo-ekonomik kalkınmasındaki başarılı reformlar için memnuniyetini dile getirdi.
Kırgızistan Meclis Başkanı Nurlanbek Turgunbek uulu (sol 2), KKırgızistan'a ilk resmi ziyaretini gerçekleştiren Çin Ulusal Halk Meclisi Daimi Komitesi (ÇUHM) Başkanı Cao Lıci (sağda) ile başkent Bişkek'teki Ala-Arça Cumhurbaşkanlığı Kongre Merkezi'nde bir araya geldi.
Kırgızistan Meclis Başkanı Nurlanbek Turgunbek uulu (sol 2), KKırgızistan'a ilk resmi ziyaretini gerçekleştiren Çin Ulusal Halk Meclisi Daimi Komitesi (ÇUHM) Başkanı Cao Lıci (sağda) ile başkent Bişkek'teki Ala-Arça Cumhurbaşkanlığı Kongre Merkezi'nde bir araya geldi.