Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Kış Yaklaştı! Elektrik Faturanızı Düşürecek Altın Tüyolar

Kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte hanelerde elektrik talebi de doğal olarak artıyor. Bu nedenle vatandaşlar elektrik faturalarını düşürmenin yollarını araştırmaya başladı. Enerji Verimliliği konusunda uzman olan Altuğ Karataş, faturanızdan tasarruf etmenize yardımcı olabilecek az bilinen bazı püf noktalarını açıkladı.

Yayın Tarihi: 19.10.2023 14:10
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Kış Yaklaştı! Elektrik Faturanızı Düşürecek Altın Tüyolar

Kış yaklaştı fatura korkusu başladı!

Kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte hanelerde elektrik talebi de doğal olarak artıyor. Bu nedenle vatandaşlar elektrik faturalarını düşürmenin yollarını araştırmaya başladı. İşte en önemli tüyolar.

Artan elektrik maliyetleri

vatandaşları giderlerini azaltmak için etkili stratejiler üzerinde düşünmeye sevk etti. Enerji Verimliliği konusunda uzman olan Altuğ Karataş, bu endişeye yanıt olarak, faturanızdan tasarruf etmenize yardımcı olabilecek az bilinen bazı püf noktalarını açıkladı.

Havaların soğuması ile hem elektrik hem de doğal gaz faturaları için endişe şimdiden başladı.

Son maliyet artışları ve zamlardan sonra faturaların ne kadar gelebileceğini kestiremeyen vatandaşlar şimdiden tasarruf yolları aramaya başladı. Bu konuya ışık tutmak için Enerji Verimliliği Uzmanı Altuğ Karataş çok önemli bilgiler paylaştı. İşte detaylar…

Bu ipuçları faturayı yüzde 50 düşürüyor

Hanelerdeki başlıca elektrik tüketen eşyalar hakkında bilgi veren Karataş, en çok elektriği beyaz eşyaların tükettiğini vurguladı. Bunlar arasında buzdolapları en çok elektrik tüketen cihazlardan biri olarak öne çıkıyor. Örneğin eski buzdolapları yılda 700 kilovat gibi şaşırtıcı bir elektrik tüketiyor. Ancak A+ olarak bilinen yeni nesil yüksek verimli dolaplar bu tüketimi önemli ölçüde azaltarak yılda yaklaşık 350 kilovata düşürmektedir. Eski dolapların bu yeni modellerle değiştirilmesiyle elektrik kullanımı yarı yarıya azaltılabilir. Ayrıca Karataş, bulaşık ve çamaşır makinelerinin büyük elektrik tüketicileri olduğunu vurguladı. Bu cihazlardaki temel elektrik tüketimi, yıkama sıcaklığının ayarlanması sırasında gerçekleşiyor. Düşük sıcaklık ayarları kullanılarak elektrik kullanımında yüzde 30'luk bir azalma sağlanabilir.

Elektrik katili 2 ürün

Uzman isim, saç kurutma makinelerinin buzdolaplarından daha fazla elektrik tükettiğini, ütülerin ise buzdolaplarından yedi kat daha fazla enerji tükettiğini belirtti. Ütü kullanırken tasarruf etmek için, ütünün tamamen suyla doldurulmaması tavsiye edilir, çünkü ütü suyu buharlaştırmak için enerji harcar. Bu nedenle, daha az su kullanmak önemli ölçüde tasarruf sağlayabilir.

Karataş ayrıca elektronik cihazların hayalet tüketim olarak bilinen bekleme modunda elektrik tüketmeye devam ettiğine dikkat çekti. Bu tür cihazları geceleri ya da evde olunmadığı zamanlarda kapatarak elektrik tüketiminde yüzde 5'e varan tasarruf sağlamak mümkün.