Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Kısa Çalışma Ödeneği Nedeniyle Sigortası Yatmayan Kişilere Tavsiye Kararı

Kısa çalışma ödeneği nedeniyle sigortası yatmayan bir kişi, KDK'ya başvurarak doğum rapor parası ve süt parası alamadığını belirtti. KDK, primleri yatırılmayan sigortalılar için düzenleme yapılması gerektiğini belirterek tavsiye kararı verdi.

Yayın Tarihi: 07.08.2023 16:03
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Kısa Çalışma Ödeneği Nedeniyle Sigortası Yatmayan Kişilere Tavsiye Kararı

Kısa Çalışma Ödeneği Nedeniyle Sigortası Yatmayan Kişilere Tavsiye Kararı

KDK'ya başvuran kişi, pandemi sürecinde işverenlere kolaylık sağlamak adına uygulanan 'kısa çalışma ödeneği' nedeniyle 1 yıl sigortasının yatmadığını belirtti. Başvurucu, bu süreçte doğum yaptığını ancak son 1 yıl içerisinde sigortası ödenmediği için doğum rapor parasını, süt parasını alamadığını ve ekonomik olarak ciddi mağduriyet yaşadığını belirtti.

Başvuruyu inceleyen KDK tarafından kısa çalışma ile gerek uzun vadeli gerekse kısa vadeli sigorta kolları bakımından primleri yatırılmayan sigortalılar için anılan dönemin olağanüstülüğü gözetilerek, sosyal devlet olma gereği sosyal riskleri kapsayacak şekilde bir düzenleme yapılması gerektiği belirlendi.

TAVSİYE KARARI VERİLDİ

KDK'nin kararında, kadın sigortalının analık sigortasından yararlanabilmesi için aranan doğumdan önceki 1 yıl içerisinde başvuran adına bildirilen prim ödeme gün sayısının 90 günden az olduğu, bu bakımdan yasadaki şartlar sağlanmadığı için başvuranın talebinin reddinin yasaya uygun olduğunu bildirdi ancak şartların sağlanamaması sebebinin dönemin kendi olağanüstü halinden kaynaklanan kaçınılmaz bir durum sonucu oluştuğu, sosyal güvenlik hakkının sağlanması bakımından kısa çalışmanın uygulandığı dönemde çalışılamayan sürelerin aktif olarak değerlendirilmesinin ise sosyal devlet ilkesinin hayata geçirilmesinin bir adımı olacağı değerlendirmesinde bulunuldu.

KDK, ileride bu ve benzer şekilde ortaya çıkabilecek durumları da kapsayacak şekilde çalışma yapmaları yönünde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı’na tavsiye kararı verdi.