Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Kök Hücre Kullanılarak Geliştirilen Embriyo Modeli

Weizmann Enstitüsü ekibi, kök hücre kullanılarak geliştirilen ’embriyo modelinin’, 14 günlük gerçek bir embriyo örneğine benzediğini söylüyor. Embriyo modellerinin amacı, insan yaşamının erken dönemlerini anlamanın etik bir yolunu bulmak.

Yayın Tarihi: 07.09.2023 14:40
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Kök Hücre Kullanılarak Geliştirilen Embriyo Modeli

Weizmann Enstitüsü Ekibi, Embriyo Modeli Geliştirdi

Weizmann Enstitüsü ekibi, kök hücre kullanılarak geliştirilen ’embriyo modelinin’, 14 günlük gerçek bir embriyo örneğine benzediğini söylüyor. Laboratuvarda hamilelik testini pozitif gösteren hormonları bile salgıladı. Embriyo modellerinin amacı, insan yaşamının erken dönemlerini anlamanın etik bir yolunu bulmak.

Erken Embriyoda Meydana Gelen Değişiklikler

Spermin yumurtayı döllemesinden sonraki ilk haftalarda önemli değişiklikler meydana gelir. Şekilsiz bir hücreler yığını daha sonra ultrasonda tespit edilecek embriyo biçimini alır. Düşüklerin ve doğum kusurlarının önemli bir kısmı bu kritik dönemde meydana geliyor. Ancak bu dönem tam olarak anlaşılabilmiş değil.

İlk Tam Embriyo Modeli

Weizmann Bilim Enstitüsü’nden Profesör Jacob Hanna, “Bu bir kara kutu ve klişe değil, bilgimiz çok sınırlı” diyor. Nature dergisinde yayınlanan bu araştırma, İsrailli ekip tarafından erken embriyoda ortaya çıkan tüm önemli yapıları taklit eden ilk ‘tam’ embriyo modeli olarak tanımlanıyor. Profesör Hanna, “Bu gerçekten de tam olarak 14 günlük insan embriyosunun görüntüsü” diyor ve daha önce yapılmadığını söylüyor.