Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Konut Kredisi İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Ev almak isteyen kişiler konut kredisi için gerekli belgeleri bankalara sunmak zorunda. Konut kredisi (mortgage), konut satın alma işlemleri için ihtiyaç duyulan maddi desteği sağlayan kredi türü olarak tanımlanıyor. Bankalar satın alınmak istenen evin teminat altına alınması koşuluyla müşterilere finansman desteği sağlıyor. 18 yaşından büyük ve vade sonunda yaşı en fazla 65-70 yaş olacak vatandaşlar konut kredisi kullanabiliyor. Öncelikle konut kredisi olacak kişinin reşit, TC vatandaşı ve çalışıyor olması gerekiyor. Fakat konut kredisi hakkında bilinmesi gereken en önemli nokta, konut kredisinin evin değerinin tamamını karşılamaması. Bankalardan talep edeceğiniz ev kredisi, satın almak istediğiniz konut değerinin en fazla yüzde 80’ini karşılıyor. Bu durum, Mart 2020 yılında 500.000 TL’ye kadar olan konutlar için yüzde 90 oranıyla güncellenmişti. Evin değeri ve sınıfı, ev bedelinin yüzde kaçını kredi olarak alabileceğiniz konusunda belirleyici oluyor. Konut kredisi ile ilgili bilinmes

Yayın Tarihi: 27.10.2023 13:03
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Konut Kredisi İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Konut Kredisi İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Ev almak isteyen kişiler konut kredisi için gerekli belgeleri bankalara sunmak zorunda. Konut kredisi (mortgage), konut satın alma işlemleri için ihtiyaç duyulan maddi desteği sağlayan kredi türü olarak tanımlanıyor. Bankalar satın alınmak istenen evin teminat altına alınması koşuluyla müşterilere finansman desteği sağlıyor.

18 yaşından büyük ve vade sonunda yaşı en fazla 65-70 yaş olacak vatandaşlar konut kredisi kullanabiliyor. Öncelikle konut kredisi olacak kişinin reşit, TC vatandaşı ve çalışıyor olması gerekiyor.

Fakat konut kredisi hakkında bilinmesi gereken en önemli nokta, konut kredisinin evin değerinin tamamını karşılamaması. Bankalardan talep edeceğiniz ev kredisi, satın almak istediğiniz konut değerinin en fazla yüzde 80’ini karşılıyor. Bu durum, Mart 2020 yılında 500.000 TL’ye kadar olan konutlar için yüzde 90 oranıyla güncellenmişti.

Evin değeri ve sınıfı, ev bedelinin yüzde kaçını kredi olarak alabileceğiniz konusunda belirleyici oluyor. Konut kredisi ile ilgili bilinmesi gereken önemli bir diğer konuda alınan evin üzerinde ipotek olması. Bankaların, verdikleri kredinin geri ödenmesinde sorun yaşanması ihtimaline karşın borcunuz bitene kadar evi ipotekli olarak tutuyor.

Konut Kredisi İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

mapfre.com'da yer alan detaylara göre, “Konut kredisi nasıl alınır?” sorusunun yanıtı elbette ki öncelikle düzgün başvuru yapmaktan geçiyor. Konut kredisi için gerekli evraklar, kredi çekilen bankaya ve çalışma durumunuza göre farklılık gösteriyor. Örneğin ücretli bir çalışan maaş bordrosunu, emekli maaş cüzdanı fotokopisini, konut kredisi çekmek için sunması gerekiyor. Ek belge ve bilgiler istenebilse de başlıca belgeler şu şekilde:

  • Banka şubesinde doldurulacak olan başvuru formu
  • Nüfus cüzdanı (Ehliyet ya da pasaport da kimlik yerine kullanılabilir.)
  • İkamet belgesi
  • Gelir belgesi (maaş bordrosu ya da serbest meslek çalışanları için vergi levhası)
  • Satın alınacak evin kat mülkiyeti tapusu ya da tapu fotokopisi ve iskan belgesi

Ücretli çalışansanız yukarıdaki belgelere ek olarak aşağıdakiler de istenebilir:

  • Çalıştığınız şirketin imza sirküleri fotokopisi
  • Maaşınızda herhangi bir kısıtlama olmadığını belirten yazı

Serbest meslek sahibiyseniz aşağıdaki belgeler, konut kredisi başvurularında talep edilebilir:

  • Faaliyet belgesi
  • İmza sirküleri
  • Son bir seneye ait bilanço ve gelir tablosu
  • Ticaret sicil gazetesi kaydı
  • Son sene ait Kurumlar Vergisi tahakkuk fişi

Gerekli belgeleri sunduktan sonra satın almak istediğiniz konut için ekspertiz işlemleri yapılıyor. Sonrasında kredi isteğinizin sonucu size bildiriliyor. Fakat yine not düşmek isteriz ki eksik belge ile başvuru yapmamak için başvuru öncesinde kredi çekmek istediğiniz bankanın şubesi ile görüşmelisiniz.