Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Kuyumcular altın fiyatlarındaki yeni uygulamadan şikayetçi

İstanbul Kuyumcular Odası'nın (İKO) Başkanı Mustafa Atayık, bankaların kuyumculuk faaliyetlerine yönelik yeni fırsatları memnuniyetle karşıladığını ancak altın ithalat kotalarının kaldırılması gerektiğini söyledi. Atayık, “Mevcut kotalardan dolayı yüksek fiyatlar nedeniyle ihracatçı firmalarımız ihracat müşterilerinin çoğunu kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya” diyerek, altın kotasının kaldırılması konusunda çağrıda bulundu.

Yayın Tarihi: 02.05.2024 12:49
Güncelleme Tarihi: 02.05.2024 17:36

Kuyumcular altın fiyatlarındaki yeni uygulamadan şikayetçi

İstanbul Kuyumcular Odası'nın (İKO) başkanlık görevini yürüten Mustafa Atayık, geçtiğimiz günlerde yazışı bir açıklama yapt ve açıklamasında geçtiğimiz yıl işlenmemiş altın ithalatına uygulanan kota uygulamasının Türk mücevher sektörünü etkilediğini aktardı. Sektörün 1-2 yıl önce dünya lideri olmayı hedeflediğini belirten Atayık, dış pazarlarda kotalar nedeniyle üretici ve ihracatçıların sıkıntı yaşadığını da kaydetti.

Mustafa Atayık, açıklamasında "İhracatçı firmalarımız bugün kotalardan dolayı yüksek fiyatlar nedeniyle ihracat müşterilerinin çoğunu kaybetme riskiyle karşı karşıya. Hızlı bir çözüm bulunmazsa ve altın kotaları tamamen kaldırılmazsa, Türk mücevher sektörünün küresel anlamda yıllar içinde giderek kazandığı konumu kaybedeceğini belirtmek gerekir." dedi.

"MÜCEVHER FUARINA YANSIYAN GÖRÜNTÜLER RAHATSIZ ETTİ"

Kuyumcular altın fiyatlarındaki yeni uygulamadan şikayetçi

Uygulamanın olumsuz sonuçlarını ise İstanbul Mücevher Fuarı'nda gördüklerini belirten Mustafa Atayık, Oda olarak söz konusu uygulamanın mücevher sektörü ve pazarında yarattığı durumu İstanbul Ticaret Odası ile birlikte İstanbul Sanayi Odası'nda bulunan mücevher komitelerine anlattıklarını söyledi. Atayık, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Sektörün temsilci kuruluşu olarak yürüttüğümüz görüşmeler sonucunda kamu bankaları ve özel nezdinde firmalarımıza ve markalarımıza altın kotaları açıldı. En son Ticaret Bakanlığı kişi başına 15 Dolar ek fiyat getirdi. “Yetki belgesi” olan perakende kuyumcular için ons, ihracatçılarımız için de aynı şartı 10 dolar ek fiyatla altına erişim imkanı sağlıyor."

"KOTA UYGULAMASI KALDIRILMALI"

Mustafa Atayık, bu uygulamanın orta ölçekli atölyeleri, büyük ve küçük imalatçıları ve ihracatçı firmaları olumsuz etkilediğini söyledi. Atayık, Ticaret Bakanlığı tarafından yetkilendirilen ve verilen yetki belgelerinin perakende satış yapan kuyumculuk firmaları olduğunu, üreticilerin ise yetki belgelerinin veya kapasite ve kullanım raporlarının bulunmadığını anlatırken, “Üreticilerimizin, üretim kapasitelerine göre sunacakları ve uzman oldukları kuyumcular ile ticaret ve sanayi odalarının da aralarında bulunduğu bölümler aracılığıyla sunacakları 'Kapasite Raporları' ile hammaddeleri olan altına ulaşabilmeleri gerekmektedir." ifadelerini kullandı.