Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Listeyi hemen kontrol edin! O meslekleri yapanlar hemen emekliye ayrılacak

O mesleklerde çalışanlara müjde geldi. O meslek grubundakiler hemen emekli edilecek. Peki hangi meslek grubu çalışanları emeklilik hakkı kazanacak. Hangi koşulları taşımak gerekiyor. İşte detaylar…

Yayın Tarihi: 11.05.2024 09:34
Güncelleme Tarihi: 11.05.2024 09:34

Listeyi hemen kontrol edin! O meslekleri yapanlar hemen emekliye ayrılacak

Emeklilik yaşına gelmiş ve uzun yıllar hizmet vermiş bireyler için önemli bir adım atılıyor. Yıpranma payı adı altında emeklilik sağlanacak. Bu kapsamda madencilerden polislere gazetecilerden hemşirelere ve doktorlara kadar pek çok meslek grubundan çalışanlar emeklilik haklarını değerlendirme fırsatı bulacak.

Özellikle madencilik güvenlik sağlık ve medya gibi sektörlerde istihdam edilenler için sunulan erken emeklilik fırsatı belirli koşulları sağlayan bireyler için kapıları aralıyor. Bu yeni düzenleme söz konusu meslek gruplarında faaliyet gösterenlerin emeklilik süreçlerini hafifletmeyi ve daha erken emekli olmalarını kolaylaştırmayı amaçlıyor.

Erken Emeklilik Koşulları Neler?

Erken emeklilik için belirlenen şartlar netleşti. Ağır iş koşullarında çalışanlar her yıl için ekstra emeklilik haklarına sahip olacaklar. Bazı mesleklerde ise bu hak daha da genişletilerek ek yıpranma süresi sunulacak. Erken emeklilik talep eden çalışanların yerine getirmesi gereken kriterler arasında belirlenen prim gün sayısını tamamlamak yer alıyor. Belirlenen süreyi dolduramayanlar erken emeklilik avantajlarından mahrum kalacaklar.

Listeyi hemen kontrol edin! O meslekleri yapanlar hemen emekliye ayrılacak

• 180 gün faydalananlar: Madencilik ve yeraltı işleri çalışanları.

• 90 gün faydalananlar: Cıva üretimi işlerinde çalışanlar asit imalatı yapan atölye ve fabrikalarda çalışanlar, Sahil Güvenlik Komutanlığı personeli emniyet, polis ve MİT mensuplar TBMM yasama organı üyeleri, radyoaktif işlerde çalışanlar Türk Silahlı Kuvvetleri personeli, demir ve çelik fabrikalarında çalışanlar ceza infaz kurumu personeli, basın ve gazetecilik işlerinde görev yapanlar TRT haber hizmetinde çalışanlar, Cumhurbaşkanlığı yardımcıları ve bakanlar.

• 60-90 gün faydalananlar: Kurşun ve arsenik işlerinde çalışanlar, su altında çalışmayı gerektiren işlerde çalışanlar.

• 60 gün faydalananlar: Alüminyum, kok, döküm ve çimento fabrikalarında işçiler, hemşireler, ebeler, cam fabrika ve atölyelerinde çalışanlar, termik santrallerde çalışanlar, itfaiye ve yangın söndürme işlerinde çalışanlar, ihtiyat pilotlar, diş doktorları, hasta bakıcı hemşireler, toplum sağlığı teknisyenleri, eczacılar ve doktorlar.