Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Lösemi Hastaları ve Hekimlerinden Kök Hücre Nakli Üzerine Buluşma

Başkentteki etkinlikte lösemi hastaları, hekimlerden kök hücre nakli süreci ve iyileşme hakkında bilgi aldı.

Yayın Tarihi: 14.05.2025 14:23
Güncelleme Tarihi: 14.05.2025 14:23

Lösemi Hastaları ve Hekimlerinden Kök Hücre Nakli Üzerine Buluşma

Başkentte Lösemi Hastalarıyla Hekimler Buluştu

Lösemili Hastalar Derneği (LÖSEMA) tarafından organize edilen "14. Kök Hücre Nakli Hasta Kongresi ve Buluşma Günleri" etkinliği, lösemi tedavisi gören ve tedavisini tamamlayan hastalar ile hekimleri bir araya getirdi.

Önemli Bilgiler ve Tavsiyeler

Etkinliğin açılışında konuşan LÖSEMA Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Fevzi Altuntaş, kök hücre naklinin sadece bir tedavi olmadığını, aynı zamanda birçok hasta için yeni bir yaşamın başlangıcı olduğunu vurguladı. Nakil sonrası beslenmenin önemine dikkat çeken Altuntaş, şu tavsiyelerde bulundu:

  • Çiğ sebze ve meyveler iyice yıkanmalı, sebzeler soyulmalı veya pişirilmelidir.
  • Çiğ süt ve pastörize edilmemiş süt ürünlerinden uzak durulmalıdır.
  • Gıdaların taze olması ve açıkta satılan her şeyden uzak durulması kritik önem taşımaktadır.

Hijyen ve Bilgi Paylaşımı Üzerine Vurgular

Enfeksiyon riskine karşı hasta ve hasta yakınlarına hijyene dikkat etmeleri gerektiğini belirten Altuntaş, "Unutulmamalıdır ki, kök hücre nakli sadece bir tedavi değil, yeni bir yaşamın başlangıcıdır. Bu yeni yaşamın başlangıcına hazırlıklı olmamız gerekmektedir," dedi.

Doğru bilgiye erişimin önemine değinen Altuntaş, kök hücre nakli ile ilgili bilinen yanlışların hayati tehlikeye sebep olabileceğini açıkladı ve katılımcılara doğru bilgileri buradan edinmeleri çağrısında bulundu.

Altuntaş, kök hücre vericisi olmanın sağlık sorunları bulunmayan 18 yaş üstü herkes için mümkün olduğunu belirterek, her bireyi bağışçı olmaya davet etti. "Bunu sadece bir hastaya fayda sağlamak olarak değil, insanlığa faydalı olma düşüncesiyle değerlendirin. Kök hücre son çözüm değil, umutsuzluğa kapılmayın," şeklinde konuştu.

Umutsuzluğa Kapılmamak Önemli

Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Gitar Sanat Dalı Başkanı Doç. Dr. Emre Ünlenen, 9 yıl önce tanısı konan foliküler lenfoma hastalığıyla mücadele sürecini paylaşarak, kök hücre naklinden sonra hayatına yeni bir başlangıç yaptığını ifade etti. Bu süreçte hastaların doktorlarına güven duymalarının önemine değinen Ünlenen, kök hücre nakli konusundaki yanlış yönlendirmelerin kendisini korkuttuğunu kaydetti.

"Beni en çok motive eden şey, hocalarımızın bana olan güvenleriydi," diyen Ünlenen, akademik kariyerine de devam ettiğini ve hastalığını yenerken öğrencileriyle birlikte olmanın kendisine güç verdiğini belirtti. Hastalardan umutsuzluğa kapılmamalarını isteyen Ünlenen, "Hastalığı yeneceğinize inanıyorsanız süreci atlatmak çok daha kolay," dedi.

Lösemili Hastalar Derneği (LÖSEMA) tarafından düzenlenen "14. Kök Hücre Nakli Hasta Kongresi ve...

Lösemili Hastalar Derneği (LÖSEMA) tarafından düzenlenen "14. Kök Hücre Nakli Hasta Kongresi ve Buluşma Günleri"nde, lösemi tedavisi süren ve tedavisini tamamlayan hastalar, hekimlerle bir araya geldi. Ankara'da bir otelde düzenlenen etkinliğe LÖSEMA Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Fevzi Altuntaş (solda) da katıldı.

Lösemili Hastalar Derneği (LÖSEMA) tarafından düzenlenen "14. Kök Hücre Nakli Hasta Kongresi ve...

Lösemili Hastalar Derneği (LÖSEMA) tarafından düzenlenen "14. Kök Hücre Nakli Hasta Kongresi ve Buluşma Günleri"nde, lösemi tedavisi süren ve tedavisini tamamlayan hastalar, hekimlerle bir araya geldi. Ankara'da bir otelde düzenlenen etkinliğe LÖSEMA Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Fevzi Altuntaş (solda) da katıldı.