Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Madagaskar'da Askeri Yönetim: Randrianirina Geçici Cumhurbaşkanı Oldu

Madagaskar'da askeri güçler, Albay Randrianirina'nın liderliğinde yeni bir yönetim kurdu.

Yayın Tarihi: 17.10.2025 17:27
Güncelleme Tarihi: 17.10.2025 17:27

Madagaskar'da Askeri Yönetim: Randrianirina Geçici Cumhurbaşkanı Oldu

Madagaskar'da Yeni Yönetim Dönemi Başladı

Madagaskar'da ordunun desteğiyle yönetimi ele geçiren askeri lider Albay Michael Randrianirina, geçici cumhurbaşkanı olarak yemin etti. Antananarivo'daki Yüksek Anayasa Mahkemesi'nde gerçekleşen yemin töreni, ülkenin geleceği için önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Yemin Töreni ve Katılımcılar

Yemin törenine, üst düzey ordu mensuplarının yanı sıra çeşitli sivil temsilciler katıldı. Randrianirina, yemin ederken, ülkenin birliği, güvenliği ve halkın onuru için çalışmalarını taahhüt etti.

Ekonomik Kriz ve Siyasi Tıkanıklık

Geçici Cumhurbaşkanı Randrianirina, törenden sonra yaptığı konuşmada ülkesindeki ekonomik kriz ve siyasi tıkanıklığa dikkat çekerek, "Bugün, değişim arzusuyla ve vatan sevgisiyle coşan halkımız için tarihi bir dönüm noktasıdır. Bağımsızlığımızın üzerinden 65 yıl geçmesine rağmen Madagaskar, hala dünyanın en yoksul ülkelerinden biri. Bu durum, cesur bir gençliği uyandırdı ve adalet, fırsat ve onurlu bir gelecek talebiyle sokağa çıkan bu gençlik, ulusun yeniden doğuşunun sembolü oldu," dedi.

Afrika Birliği ile İlişkiler

Afrika Birliği, 14 Ekim'deki müdahalenin ardından Madagaskar'ın üyeliğini süresiz askıya aldı. Ancak Randrianirina, örgütle diyaloğa açık olduklarını ifade etti.

Yönetimi Ele Geçiren Süreç

Ülkede eylül sonu itibarıyla başlayan elektrik ve su kesintilerine yönelik protestolar, hükümet karşıtı gösterilere dönüşmüştü. Bu şiddetli gösterilerde 22 kişi hayatını kaybetmiş, yüzlerce kişi de yaralanmıştı. Ordunun bazı unsurlarının protestoculara destek vermesi, yönetimdeki bölünmeleri derinleştirdi.

Fransız medyasında yer alan haberlere göre, Devrik Cumhurbaşkanı Andry Rajoelina, Fransız ordusuna ait bir uçakla ülkeden gizlice ayrıldı. 14 Ekim tarihinde, Rajoelina'nın Ulusal Meclisi feshetmesine karşın, Meclis kısa sürede olağanüstü toplanarak Rajoelina'nın görevden alınmasına karar verdi. Albay Randrianirina komutasındaki askeri birlik, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na girerek, yönetime el konulduğunu ve anayasanın askıya alındığını ilan etti. Askeri komite, yapılan darbenin ardından Ulusal Meclis dışındaki tüm kurumların faaliyetlerini askıya aldı.

Madagaskar’da ordunun desteğiyle yönetimi el geçiren askeri grubun lideri Albay Michael...

Madagaskar’da ordunun desteğiyle yönetimi el geçiren askeri grubun lideri Albay Michael Randrianirina, başkent Antananarivo’daki Yüksek Anayasa Mahkemesi (HCC) binasına gelerek geçici cumhurbaşkanı olarak yemin etti.

Madagaskar’da ordunun desteğiyle yönetimi el geçiren askeri grubun lideri Albay Michael...