Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Masa Başında Çalışanların Sağlıklı Beslenme İpuçları

Yoğunluk yüzünden öğünlerini masa başında yemek zorunda kalan çalışanlar; yetersiz beslenme, obezite ve diyabet gibi hastalıklara yakalanıyor. Masa başında çalışanların da, kilo almayı önlemesi ve ideal vücut ağırlığına ulaşması mümkündür. İşte 10 altın öneri...

Yayın Tarihi: 16.10.2023 18:12
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Masa Başında Çalışanların Sağlıklı Beslenme İpuçları

Yoğunluk yüzünden öğünlerini masa başında yemek zorunda kalan çalışanlar; yetersiz beslenme, obezite ve diyabet gibi hastalıklara yakalanıyor

"Bugün ne yesek?", öğle saati yaklaşınca en yakınınızda oturan arkadaşınıza sık sorduğunuz sorulardan biri. Masa başı çalışanlar nasıl beslenmeli? 10 altın kural! işte detaylar şimdiki haberimizde... Çalışırken yemek yemek zorunda olanlar; sağlıklı beslenmeye daha çok özen göstermeliler. Dr.Fevzi Özgönül bu konuda önemli tavsiyelerde bulundu. Masa başında çalışanlar kilo alacaklarına inanılır. Hareket etmeden yediklerinizi yakamazsınız, bu yüzden yedikleriniz göbek, basen veya kalça olarak vücudunuzda kalır sanılır. Oysa yediğimiz yemekler vücudumuzun gereksinim duyduğu besinleri sağlar ve yakılmasına ihtiyaç yoktur. Yakmak için fazla spor yapmak tersine vücudumuzun enerji dengesini altüst eder. Aslında masa başında çalışanların da, çok basit birkaç tavsiye ile kilo almayı önlemesi, hatta ideal vücut ağırlığına ulaşması mümkündür.

İşte 10 Altın Öneri

  1. Bedensel olarak aktif olmadığımız için, ekmek tüketimini azaltalım, yemeklerde daha çok sebze ve protein alalım, ekmekle doymaya çalışmayalım. Üç gün sonra bu alışkanlığa vücudumuz uyum sağlayacaktır.
  2. Hareketsiz kaldığımız zaman sindirim sistemimiz yavaşlar. Bağırsaklarımızın yiyecekleri emmesi için hareket etmemiz gerekir. Hastaların hastane koridorlarında yaptığı gibi, bağırsaklarımızı canlandırmak için yavaşça yürüyelim.
  3. Gün boyunca masa altında bacaklarımızı kıvırıp açsak da faydası olur. Arada bir de kalkıp birkaç adım atalım.
  4. Sabah kahvaltısını ve öğle yemeğini asla geçmeyelim. Kahvaltıyla öğle yemeği arasında en az 5 saat olsun. Her iki öğünde de azar azar yiyelim.
  5. Akşam yemeği için çok acıkana kadar bekleyelim, Akşam eve geldiğimizde yemek zorundaymışız gibi hissetmeyelim.
  6. Masa başında çalıştığımız için saat 17:00 – 18:00 arası acıkabiliriz ama bu yemek değil hareket ihtiyacıdır. Bunu karıştırmayalım. Akşam eve giderken mümkünse yürüyelim saat 17:00 – 18:00 arası acıkırsak süt, ayran, yoğurt gibi sıvı ve sindirimi kolay bir şey içelim. Tokluğumuz geçene kadar yemek yemeyelim.
  7. Akşam, sindirimi zor olan ve gece boyunca sindirim sistemimizi çalıştıran yiyeceklerden kaçınalım, meyve, salata ve kuruyemiş gibi şeyler yemeyelim. Sindirimi kolay pişmiş bir sebze yemeği, çorba veya pişmiş bir et yemeği seçelim.
  8. Bütün gün masa başında durduğumuz için akşam da uzun süre TV izlemeyelim, ara sıra evde dolaşalım.kendimizi çok zorlamadan ama en az 10 dakika süren bir tempolu yürüyüş yapalım veya bisiklete binelim. Hastaların hastane koridorlarında yaptığı gibi hareket edelim.
  9. Akşam uyumadan hemen önce 3-5 dakika vücudumuzu sallayalım, ayaklarımız yerden kesilmeden zıplar gibi yapalım. Bu hareket gece uyurken bağ dokusunda gevşeyen ve sarkan bölgelerde kolajen üretimini artırır ve bel ve kalça bölgesini sıkılaştırır.
  10. Gece çok geç yatmayalım. Vücudun kendini yenileyebilmesi için, gece 23:00 -02:00 arasında en az 1 saat uyku uyumamız lazım.

Bu 10 öneriyi gerçekleştirmeye çalışan kişiler ağır spor yapmasalar bile yavaş da olsa sıkılaşıp kilo vermeye başlarlar.