Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Mercimeğin Sağlık Faydaları

Mercimeğin sağlık üzerinde birçok faydası vardır. İyi bir bitkisel protein ve karbonhidrat kaynağıdır. Aynı zamanda lif, demir, potasyum açısından da zengindir. Mercimek, bağırsak hareketlerini arttırarak metabolizmayı iyileştirir ve boşaltım sistemini düzenler. Ayrıca mercimek, kolesterol içermeyen bir protein olduğu için kolesterol yüksekliği olanlar tarafından güvenle tüketilebilir.

Yayın Tarihi: 03.11.2023 12:08
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Mercimeğin Sağlık Faydaları

İyi bir bitkisel protein kaynağıdır

Mercimek, besinlerin ısı etkisi dediğimiz bir mekanizma ile metabolizma hızını hafif arttırır. Sindirime bağlı harcanan enerji artacağı için kilo verme sürecinde mucizevi etki gösterir.

İyi bir bitkisel karbonhidrat kaynağıdır

Mercimek, vücuda kaliteli şeker verir. Özellikle zayıflarken beslenmede günlük alınan kalori azaltılır. Eğer kişi tek yönlü besleniyorsa yeterli şeker alamadığı için buna bağlı halsizlik, yorgunluk, bitkinlik yaşayabibilir. Oysa salatalarına ekleyeceği 2 kaşığı kadar haşlanmış yeşil mercimek vücuda yeterli şekeri verir ve diyete bağlı bu semptomların görülme durumu azalır.

İyi bir lif kaynağıdır

Mercimek, lifler açısından zengindir. Lifler besinler mideye girdiklerinde şişerler ve hacim oluştururlar. Bu durumda az yemeye bağlı acıkma hissi azalır ve daha tok kalmanızı sağlar.

Mercimek bağırsak hareketlerini arttırır

Mercimek, bağırsak hareketlerini arttırarak iyi bir metabolizma ve boşaltım sistemi sağlar. Bu da zayıflama sürecini kolaylaştırır.

Mercimek bir fitoöstrojendir

Mercimek, vücutta kısmi östrojen etkisi gösteren bir besindir. Özellikle menopoz semptomlarını hafifletir ve hormon bağımlı kanserlerden korur. Ancak bu hastalıkları olan kişilerin bu yiyecekten kaçınması önerilir.

Mercimek çok iyi bir demir kaynağıdır

Mercimek, demir açısından zengindir ve yanında limonlu bir salata ile tüketildiğinde demirin vücutta daha iyi kullanılmasını sağlar.

Potasyum oranı yüksektir

Mercimek, yüksek potasyum içeriği ile tansiyonu düşürür ve dengeler. Ayrıca kiloya bağlı tansiyonu olanlarda da etkilidir.

Kolesterol içeriği sıfırdır

Mercimek, kolesterol içermeyen bir protein kaynağıdır. Bu nedenle kolesterol yüksekliği olanlar güvenle tüketebilir.