
Enflasyonla Mücadelede Faiz Artışı
ABD, Avrupa, Kanada ve Avustralya'nın da aralarında bulunduğu 10 büyük merkez bankası, son bir yıldaki toplantılarının yüzde 86'sında yüksek kalmaya devam eden enflasyona karşı faiz artırdı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) da bu bankalar arasında yer alıyor. TCMB, enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma döngüsünün süreceğine işaret etti.
TCMB'den Faiz Artışı
TCMB, geçen ayki toplantısında, politika faizini 650 baz puan yükselterek parasal sıkılaştırma döngüsünü başlattı ve bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 8,5'ten yüzde 15'e çıkardı.
ABD ve Avrupa Merkez Bankalarının Faiz Politikaları
ABD Merkez Bankası (Fed), geçen yıl mart ayında başladığı sıkılaştırma adımlarına bu yıl da devam etti. Avrupa Merkez Bankası (ECB), son bir yılda aldığı 8. faiz artırımı kararıyla Avro Bölgesi'nde mayısta yüzde 6,1 olan enflasyonun daha da artmasına tepki verirken, gelecekte daha fazla politika sıkılaştırmasının olabileceğine işaret etti.
Diğer Ülkelerin Faiz Politikaları
İngiltere, Kanada, İsviçre, Norveç, Hindistan, Avustralya, Yeni Zelanda ve Güney Kore merkez bankaları da enflasyonla mücadelede faiz artışına gitti. Ancak Çin ve Japonya merkez bankaları, diğer büyük bankalardan ayrışarak farklı bir para politikası izliyor.