Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Merkez Bankası Ekim Ayı Toplantısında Faiz Artışı Yaptı

Merkez Bankası, Ekim ayı toplantısında politika faizini 5 puan artırarak yüzde 35'e yükseltti. Bu kararın mevduat ve kredi faiz oranları üzerinde nasıl etkiler yaratabileceği merak konusu haline geldi. Kredi faiz oranları şu anda yüzde 45 seviyelerinde bulunuyor. Piyasa gözlemcileri, politika faizinin kasım ve aralık aylarında yapılacak faiz artışlarıyla piyasa ile dengeyi bulacağını ve yüzde 40-45 bandında eşitleneceğini düşünüyor. Bankalardaki mevduat faiz oranları genellikle yüzde 34-38 bandında seyrediyor. Yatırımcılara kısa vadeli mevduat yatırımları yapmaları tavsiye ediliyor.

Yayın Tarihi: 02.11.2023 18:12
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Merkez Bankası Ekim Ayı Toplantısında Faiz Artışı Yaptı

Merkez Bankası Politika Faizi Yüzde 35'e Yükseldi

Merkez Bankası (TCMB), Ekim ayı olağan toplantısında politika faizini 5 puan artırarak yüzde 35'e yükseltti. Bu kararın mevduat ve kredi faiz oranları üzerinde nasıl etkiler yaratabileceği merak konusu haline geldi.

Kredi Faizlerinde Oran Yüzde 45

Kredi faiz oranları şu anda yüzde 45 seviyelerinde bulunuyor. Bu oranın Bakan Şimşek göreve başlamadan önce yüzde 55-60'lara kadar çıktığı biliniyor. Politika faizinin yükselmesine rağmen kredi faizlerinde bir miktar düşüş yaşandı.

Piyasa ile Politika Faizi Arasında Denge

Piyasa gözlemcileri, politika faizinin kasım ve aralık aylarında yapılacak faiz artışlarıyla piyasa ile dengeyi bulacağını ve yüzde 40-45 bandında eşitleneceğini düşünüyor. Mevduat faizleri her zaman kredi faizlerinden daha düşük olmuştur. Ancak şu anda gerçek piyasa ile Merkez Bankası politika faizinin birbirine yaklaştığı görülüyor.

Hoşgeldin Faizi ve Mevduat Faiz Oranları

Bazı bankalar, hoşgeldin faizi ile müşterilerini çekmeye çalışıyor. Ancak daha sonraki mevduat yenilemelerinde daha düşük oranda faiz veriyorlar. Şu anda bankalardaki mevduat faiz oranları genellikle yüzde 34-38 bandında seyrediyor.

Vatandaşlara Kısa Vadeli Yatırım Tavsiyesi

Piyasa realitesi ile Merkez Bankası politika faizi birbirine yaklaşmaya başladı ve yıl sonuna kadar eşitleneceği öngörülüyor. Bu nedenle yatırımcılara kısa vadeli mevduat yatırımları yapmaları tavsiye ediliyor. 3-6 aylık mevduat yatırımları yaparak faiz oranlarının yükselmesinden kar elde edebilirler.