Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Merkez Bankası Faiz Artırımı ve Altın Fiyatları

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın faiz artırımı kararları ve altın fiyatlarındaki yükseliş hakkında Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş'in açıklamaları.

Yayın Tarihi: 27.10.2023 18:59
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Merkez Bankası Faiz Artırımı ve Altın Fiyatları

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın Faiz Artırımı Kararı

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası geçtiğimiz aylarda yüksek enflasyonu düşürme amacı ile strateji değişikliğine gitti. Çok uzun süre boyunca faiz indirimleri ve sabit faiz kararları sebebi ile ekonomistler tarafından eleştirilen Merkez Bankası, son dönemlerde arka arkaya faiz artırımı kararları almaya başladı.

Geçtiğimiz ay 500 baz puanlık artış ile politika faizini yüzde 25’ten 30’a yükselten Merkez Bankası, son olarak dün öğlen saatlerinde bir açıklamada bulundu. Ekim ayında da faiz artırımı uygulamasının devamına karar veren yetkililer, 500 baz puanlık artış ile politika faizinin yüzde 35’e yükseldiğini bildirdi.

Altın Fiyatlarındaki Yükseliş

Merkez Bankası’nın faiz artırımı kararının hemen ardından gözler döviz kurlarına ve altın fiyatlarına çevrildi. Hem para piyasalarında hem de altın piyasasında yükseliş hızının artmış olduğu görülürken gram altında yeni bir rekorun kayda geçtiği öğrenildi.

Buna karşın uzman isimden alım fırsatı kovalayanlar için önemli bir açıklama geldi. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, altın yatırımcıları için tarih verdi. Bir süredir sıkışık bir bant aralığından işlem gören ancak son dönemlerde şiddetlenen İsrail- Hamas çatışmaları sebebi ile yükseliş hızını artıran gram altın, son olarak Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın faiz kararı neticesinde hareketlendi. Şimdilerde bin 986 dolar seviyesinden işlem gören ons altının küresel çapta daha da yükseleceği tahmin edilirken gram altında yeni bir rekor kayda geçti. Edinilen bilgilere göre gram altın bin 880 TL seviyesini aşarak tarihi seviyeye yükseldi. Çeyrek altın 2 bin 991 TL, Cumhuriyet altın ise 11 bin 994 olarak hesaplandı.

Altın Uzmanının Açıklamaları

Savaş döneminde dahi güvenli liman olarak değerlendirilen altın piyasasına yönelik sık sık değerlendirmelerde bulunan Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, sene sonuna kadar bin 880 TL direncinin takip edilmeye devam edileceğini ifade etti. Ayrıca alım fırsatı arayışı içerisinde olanlar için de bir açıklama yapan Memiş, şu ifadeleri kullandı: “Gram altın TL fiyatında bin 780 TL seviyesine kadar son bir geri çekilme mümkün olabilir. 2024 için ise 2 bin 500 TL seviyesi gündemde kalmaya devam ediyor. Altın borcu olanlar veyahut da düğün yapacaklar bu seviyeleri ‘fırsat’ olarak görebilir.”