Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Merkez Bankası menkul kıymet tesisine ilişkin düzenlemeyi kaldırdı

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) tarafından menkul kıymet tesisi ile ilgili düzenlemelerin yürürlükten kaldırıldığı bildirildi. TCMB ayrıca kredi büyümesini sınırlamak amacıyla zorunlu karşılık uygulamasını da revize etti.

Yayın Tarihi: 10.05.2024 12:32
Güncelleme Tarihi: 10.05.2024 12:32

Merkez Bankası menkul kıymet tesisine ilişkin düzenlemeyi kaldırdı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından alınan karar gereği menkul kıymet tesisi ile ilgili düzenleme yürürlükten kaldırıldı. TCMB'nin makro ihtiyati çerçevenin sadeleştirilmesine ilişkin duyurusunda, Merkez Bankası'nın piyasa mekanizmasının işleyişini güçlendirmek ve makro finansal istikrarı güçlendirmek amacıyla makro ihtiyati politikaları basitleştirmeye devam ettiği kaydedildi.

Basın açıklamasında, "6 Nisan 2024 tarihli basın açıklamasında menkul kıymet tesisi düzenlemelerini basitleştirmeye yönelik tedbirler açıklanmış ve yakın gelecekte söz konusu serbestleştirmeyi planladıkları duyuruldu. Bugün Resmi Gazete'de yayımlanan genelge ile menkul kıymet şirketlerinin kurulmasına ilişkin düzenlemeler yürürlükten kaldırıldı.” şeklinde ifadeler kullanıldı.

Merkez Bankası menkul kıymet tesisine ilişkin düzenlemeyi kaldırdı

TCMB'nin 6 Nisan'da yaptığı açıklamada, garantiye konu borçlara uygulanan güvenlik tedbirlerinin oranının ise yüzde 4'ten yüzde 1'e indirilmesine ve kredi büyümesine dayalı olarak bu tedbirlerin uygulanmasına son verilmesine karar verildiği açıklanmıştı.