FGN-100-d1 Uydusu Uzaya Fırlatıldı
Fergani Uzay, Türkiye'nin en büyük milli uydusu olan FGN-100-d1’i uzaya fırlatmayı başardı. Bu önemli gelişme, Selçuk Bayraktar liderliğindeki ekip tarafından gerçekleştirildi.
Yörüngeye Yerleşme Süreci
FGN-100-d1, Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'nden yapılan fırlatmanın ardından, Türkiye saatiyle 23.11’de yörüngesine başarıyla yerleşti. Bu, Fergani Uzay’ın yürüttüğü Konumlandırma Takım Uydu Projesi’nin ilk adımı olarak kaydedildi.
Telemetri Verileri ve İlk Görev
Yörüngeye oturduktan sonra uydu, telemetri verilerini iletmeye başladı ve görevine devam ediyor. Selçuk Bayraktar, bu uydunun konumlandırma ve haberleşme alanlarında hizmet vereceğini ifade etti.
Gelecek Hedefleri
Bayraktar, 5 yıl içinde 100 uyduya ulaşmayı ve bu uydularla Uluğ Bey adlı küresel konumlama sistemi geliştirmeyi hedeflediklerini belirtti. Ayrıca, yerli imkanlarla 50 tonluk bir fırlatma aracı üzerinde de çalışmaların sürdüğünü vurguladı.
FGN-100-d1 Uydusunun Özellikleri
FGN-100-d1, Alçak Dünya Yörüngesi'nde (LEO) yaklaşık 510 kilometre irtifada görev yapacak. Günde 15 kez dünya turu atacak olan uydu, 7,6 km/saniye hızla hareket edecek. Üç yedekli uçuş bilgisayarıyla donatılmış olan bu uydu, konumlandırma ve faydalı yük iletişimini gerçekleştirmek üzere başarıyla test edilecek.
Uzay Teknolojilerine Katkı
Fergani Uzay, Türkiye’nin uzay ekosistemini güçlendirmek ve uzay teknolojilerini ilerletmek amacıyla bu projeyi geliştiriyor. Proje, yerli yazılım geliştirme ve yeşil itki teknolojileriyle desteklenmektedir.
Fergani Uzay mühendisleri, bu süreçte kritik aviyonik ekipmanların testlerini başarıyla tamamlayarak önemli bir aşama kaydetti.
FGN-100-d1 uydusunun fırlatma ve yörüngeye yerleşme yolculuğu Fergani Uzay Üst Yöneticisi (CEO) Selçuk Bayraktar ve ekibi tarafından Özdemir Bayraktar Mili Teknoloji Merkezi'nde bulunan Uzay Gözlem ve Kontrol Merkezi'nden takip edildi.
FGN-100-d1 uydusunun fırlatma ve yörüngeye yerleşme yolculuğu Fergani Uzay Üst Yöneticisi (CEO) Selçuk Bayraktar ve ekibi tarafından Özdemir Bayraktar Mili Teknoloji Merkezi'nde bulunan Uzay Gözlem ve Kontrol Merkezi'nden takip edildi.