Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Mısır'da 3 Bin 500 Yıllık Mezarlıkta Ölüler Kitabı Bulundu

Mısır'da 3 bin 500 yıllık bir mezarlıkta, içinde bir 'Ölüler Kitabı' papirüsü de bulunan önemli bir keşif yapıldı. Mezarlık, Yeni Krallık dönemine kadar uzanan bir geçmişe sahip olup mumyalar, lahitler ve şabti heykelcikler içermektedir. Ölüler Kitabı papirüsünün içeriği henüz bilinmemektedir. Bilim insanları, bu keşfin önemini vurgulayarak daha fazla araştırma yapılması gerektiğini belirtmiştir.

Yayın Tarihi: 01.11.2023 23:20
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Mısır'da 3 Bin 500 Yıllık Mezarlıkta Ölüler Kitabı Bulundu

Mısır’da kazı yürüten arkeologlar, içinde bir ‘Ölüler Kitabı’ papirüsünün de bulunduğu 3 bin 500 yıllık bir mezar alanı keşfetti.

Mısır Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre, Orta Mısır’da bulunan Tuna Al Gebel bölgesinde keşfedilen mezarlığın geçmişi, ‘Yeni Krallık’ dönemine, yani M.Ö. 1550 ilâ 1070 yıllarına dek uzanıyor. Mezarlık, ölen kişiye 'öteki dünyada' hizmet etmesi amaçlanan mumyalar, lahitler, muskalar ve pek çok 'uşabti' diye de bilinen 'şabti' heykelcikler barındırıyor.

Ölüler Kitabı'nın İçeriği Henüz Bilinmiyor

'Ölüler Kitabı', yeraltı dünyasındaki yolculuklarında ölülere yardımcı olmak da dahil olmak üzere bir grup amaca hizmet eden çeşitli metinlere verilen modern bir isim. Antik Mısırlıların bu metinlere verdikleri isim, kimi zaman “Vakti Geldiğinde Dirilme Kitabı” diye de tercüme edilebiliyor. Ölüler Kitabı’ndan yapılan alıntıların yazılı olduğu kopyalar, kimi zaman cenazelerle birlikte gömülüyordu. Yapılan açıklamada, Ölüler Kitabı’nın yeni bulunan kopyasına dair çok az bilgi verildi. Parşömenin kesin olarak hangi metinleri içerdiği ya da kiminle birlikte gömülmüş olduğu henüz belli değil.

Bilim İnsanları Keşfin Önemini Vurguluyor

Kazıda görev almayan çeşitli bilim insanları, ulaşılan bulguların önemli olabileceğini ifade etti. Chicago Üniversitesi’nde Mısırbilimci ve Araştırma Arşivleri Başkanı Foy Scalf, bir e-postayla verdiği demeçte, Ölüler Kitabı’nın bir kopyasının gömüldüğü ilk mezarda bulunmasının 'fazlasıyla ender görülen bir olay' olduğunu belirtti. Scalf, “Fotoğraflara bakmadan daha fazlasını söylemek zor; geleneksel olarak resmi bir yayının sağlam temelli değerlendirmeler oluşturmasını beklemek gerekiyor" dedi. Almanya’daki Roemer ve Pelizaeus Müzesi’nin yöneticisi ve Ölüler Kitabı’nı kapsamlı bir biçimde inceleyen bilim insanı Lara Weiss, e-postayla verdiği demeçte, “Şayet bu kadar uzun süre boyunca sağlam bir halde korunmuşsa, kesinlikle muhteşem ve ilgi çekici bir keşif” diye konuştu.