Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

NATO, En Büyük Tatbikatına Hazırlanıyor

NATO, gelecek yıl, soğuk savaştan bu yana en büyük tatbikatına hazırlanıyor ve 40 binden fazla askeri bir araya getiriyor. Tatbikat, gerçek coğrafi verilerin kullanılarak birlikler için daha gerçekçi senaryolar oluşturulmasını sağlayan teknik açısından da bir ilk olma özelliğini taşıyor.

Yayın Tarihi: 11.09.2023 11:30
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

NATO, En Büyük Tatbikatına Hazırlanıyor

NATO'nun Steadfast Defender Tatbikatı

NATO, önümüzdeki yıl Soğuk Savaş'tan bu yana en büyük canlı ortak komuta tatbikatına hazırlanıyor. Tatbikatta 40.000'den fazla asker bir araya getirilecek. NATO yetkilileri tatbikatın gelecek yıl ilkbaharda başlayacağını ve 500 ila 700 hava muharebe görevi, 50'den fazla gemi ve yaklaşık 41.000 askeri içermesinin beklendiğini söyledi. Tatbikat, Rusya liderliğindeki bir koalisyona benzetilen ve tatbikatın amaçları doğrultusunda Occasus olarak adlandırılan bir düşmana karşı olası manevraları modellemek üzere tasarlandı. Tatbikat, askerler için daha gerçekçi senaryolar yaratmak üzere gerçek dünya coğrafi verilerini kullanarak, teknik kabiliyet açısından da bir ilk olma özelliği taşıyor.

NATO'nun Yüksek Hazırlık Seviyesi

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg geçen yıl Haziran ayında yaptığı açıklamada, ittifakın yüksek hazırlık seviyesine sahip kuvvetlerinin sayısını 40.000'den "300.000'in üzerine" çıkaracağını söylemişti. Bu, ittifakı Balkanlar ve Afganistan'da konuşlandırılan hafif ve mobil güçlerin aksine ağır askeri yeteneklere doğru kaydırmaya yönelik tarihi bir revizyonun parçasını oluşturuyor. NATO liderleri Temmuz ayında Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta düzenlenen bir zirvede, yeni bölgesel savunma planları ve tehditlere hızla yanıt verebilecek çok uluslu bir güç olan Müttefik Reaksiyon Gücü'nün oluşturulması konusunda anlaşmaya vardılar.

Baltık Ülkelerinin Güçlendirilmesi

Baltık ülkeleri, Belarus sınırına asker yığılması nedeniyle NATO'nun doğu kanadını güçlendirmesi çağrısında bulundu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Temmuz ayı başında nükleer silahların Belarus'a taşınacağını söyledi ancak bu silahların varlığı henüz teyit edilmedi. NATO, bir işgal durumunda herhangi bir saldırganın ilerlemesini yavaşlatmak için Baltık Devletlerine çok uluslu taburlar yerleştirdi. Almanya, Haziran ayında Litvanya'da daimi olarak 4.000 asker bulunduracağını açıkladı. NATO yetkilileri, tatbikatların Moskova'ya ittifakın savaşmaya hazır olduğunu göstermenin önemli bir parçası olarak görüldüğünü söyledi.